Potpisan ugovor o projektu dijela autoceste u Hecegovini

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. listopad 2013. u 19:18
Thinkstock

Karić je rekao da će se most nalaziti sjevernije od ranije predložene prijeporne lokacije kod povijesnog grada Počitelja koju je bio predložio Institut graditeljstva Hrvatske (IGH).

Predstavnici Federacije BiH i općine Čapljina potpisali su u utorak ugovor o projektiranju dionice autoceste Počitelj – Zvirići u općini vrijedan 1,75 milijuna eura čime bi se trebali riješiti višegodišnji prijepori kuda će se nastaviti graditi autocesta na koridoru Vc u južnom dijelu BiH.

U nazočnosti premijera Nermina Nikšića, direktor Javnog poduzeća Autoceste Federacije BiH Ensar Karić i predstavnici Konzorcija IPSA Instituta i Divela iz Sarajeva te načelnik općine Čapljina Smiljan Vidić potpisali su ugovor o izradi glavnog projekta autoceste na Koridoru Vc na 10,7 kilometara dugoj dionici.

Karić je rekao da će se most nalaziti sjevernije od ranije predložene prijeporne lokacije kod povijesnog grada Počitelja koju je bio predložio Institut graditeljstva Hrvatske (IGH).

"Položaj mosta bit će sjeverno od Počitelja i time će se sačuvati stara jezgra grada, što je svih ovih godina bio problem", rekao je.

Predstavnici IGH predlagali su u ranijem glavnom projektu da rješenje mosta kod Počitelja bude slično kao na rijeci Krki na autocesti A1 u Hrvatskoj čime bi se predstavila povijesna znamenitost Počitelja, no to su bošnjačke stranke i tamošnja javnost odbacili.

Ravnatelj Autocesta Federacije BiH Ensar Karić dodao je da će most preko Neretve biti najduži na koridoru Vc te da će predstavljati veliki izazov za domaće kompanije.

Dionica autoceste Počitelj – Zvirovići duga je 10,7 kilometara, od čega čak 1,2 kilometra otpada na mostove i vijadukte, a gradit će se i tunel dug oko 670 metara.

Autocesta na koridoru Vc u BiH iz Hrvatske ulazi u BiH u mjestu Svilaju i završava u luci u Pločama. Na području Hercegovine do sada je izgrađeno tek oko 5 kilometara autoceste, dok se u središnjem dijelu BiH gradi oko 100 kilometara na ovoj autocesti.

Komentirajte prvi

New Report

Close