Postrojenje na čak milijun kvadrata: Zagreb se uspješnim projektom od 320 milijuna eura svrstao među velike europske metropole

Autor: Poslovni.hr , 02. kolovoz 2024. u 11:13
Foto: Press

Postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda nalazi se na području koja obuhvaća milijun kvadrata od čega je značajan dio zelena površina.

Zagrebačke otpadne vode d.o.o. (ZOV) 3. kolovoza 2024. upravljanje pročistačemotpadnih voda predaju Gradu Zagrebu, odnosno gradskom komunalnom društvu Vodoopskrba i odvodnja d.o.o. (ViO). Time završava 24-godišnje razdoblje tijekom kojeg je ZOV uspješno upravljao postrojenjem temeljem Ugovora o koncesiji sklopljenog s Gradom Zagrebom 16. prosinca 2000.

Do prijenosa upravljanja na ViO dolazi upravo sada jer je Grad Zagreb u veljači ove godine donio odluku o jednostranom raskidu Ugovora četiri godine prije njegova isteka. Poštujući pravo Grada na jednostrani raskid Ugovora i prije njegova isteka ZOV je ostao konstruktivan i odgovoran partner i u procesu raskida suradnje. ZOV je stoga uložio maksimalne napore da osigura uspješnu tranziciju i omogući da ViO u Ugovorom definiranom roku preuzme poslove upravljanja, kako bi građani i nadalje imali istu, visoku kvalitetu usluge.

„Bili smo odgovoran i konstruktivan partner Gradu Zagrebu tijekom proteklih gotovo četvrt stoljeća, ispunjavajući sve svoje ugovorne obveze. Tako smo pristupili i procesu prijevremenog raskida Ugovora i premda je bilo izazovno u šest mjeseci odraditi zaista kompleksan posao prijenosa poslova upravljanja pročistačem na gradsku komunalnu tvrtku zadovoljni smo što je i to uspješno odrađeno. ViO je preuzeo i naše zaposlenike koji su izvrsni u svom poslu pa vjerujemo da će se poslovi pročišćavanja otpadnih voda i nadalje obavljati jednako kvalitetno kao i do sada“, izjavio je direktor ZOV-a, Dr. Thomas Sichla.

„ZOV je izuzetno ponosan na postignute rezultate. Predajemo Gradu Zagrebu pročistač u izvrsnom stanju, s visokokvalitetnom infrastrukturom i timom obrazovanih zaposlenika. Ovo suvremeno postrojenje utjelovljuje najbolje od moderne tehnologije i principa zaštite okoliša s naprednim procesima koji osiguravaju učinkovito i ekološki prihvatljivo upravljanje otpadnim vodama, značajno poboljšavajući kvalitetu života građana Zagreba“, rekao je Markus Peter Schieborr, član uprave ZOV-a.

Postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda nalazi se na području koja obuhvaća milijun kvadrata od čega je značajan dio zelena površina. „Briga o okolišu bila je jedan od naših prioriteta pa iza nas ostavljamo i vrhunski uređenu lokaciju. Uz umjetno jezero koje smo izgradili, sportske terene za nogomet, tenis, odbojku, košarku koje smo otvorili i za korištenje lokalnoj zajednici, na lokaciji pročistača zasadili smo i brojne biljke te stotinjak voćki što redovito pozitivno iznenađuje posjetitelje. Mnogi građani nisu svjesni koliko je ovaj prostor prekrasan i bogat zelenilom, a mi smo ponosni na to što smo i njegovim uređenjem mogli pridonijeti očuvanju i unapređenju zagrebačkog okoliša,“ istaknuo je Dr. Sichla.

S investicijom vrijednom 320 milijuna eura, pročistač otpadnih voda ostaje najvažniji ekološki projekt u gradu Zagrebu, koji je značajno unaprijedio kvalitetu života njegovih stanovnika. Pročistač je tehnološki jedan od najnaprednijih uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Europi te ogledni primjer takvog uređaja u svjetskim razmjerima, čime se grad Zagreb svrstao među velike europske metropole koje u potpunosti pročišćavaju svoje otpadne vode.

Komentirajte prvi

New Report

Close