Postali prvi neovisni agregator pričuvne struje

Autor: Ana Roksandić , 17. listopad 2024. u 22:00
Stvorili smo dodatne preduvjete za dolazak baterijskih sustava za koje se ova usluga najčešće i koristi, kaže Dominik Maričević, country manager tvrtke Nano Energies za Hrvatsku/PD

Tvrtka Nano Energies zadovoljila certifikacijsku provjeru kao dokaz ispunjenja HOPS-ovih zahtjeva.

Tvrtka Nano Energies u potpunosti je zadovoljila certifikacijsku provjeru koju je za aFRR rezervu snage proveo Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS). Tako je ova tvrtka postala prvi neovisni agregator koji pruža uslugu sekundarne regulacije u Hrvatskoj.

Automatsko aktiviranje
“Dobivanjem certifikata pokazali smo da naš sustav može uspješno agregirati niz manjih jedinica i istovremeno zadovoljavati HOPS-ove zahtjeve kada je riječ o aFRR rezervi snage, ključnoj komponenti sekundarne regulacije frekvencije u elektroenergetskom sustavu.

Riječ je o značajnoj prekretnici za tvrtku i hrvatski energetski sustav jer dodatno osnažuje stabilnost i pouzdanost elektroenergetske mreže”, istaknuo je Dominik Maričević, country manager tvrtke Nano Energies za Hrvatsku.

Tvrtka Nano Energies surađuje s korisnicima u Češkoj, Hrvatskoj i Rumunjskoj kako bi se održala ravnoteža između elektroenergetske proizvodnje i potrošnje u prijenosnom sustavu, čime se eliminiraju prekidi u opskrbi.

Tvrtka upravlja energetskim uređajima korisnika na daljinu i pruža pomoćne usluge tako da trenutno reagira na odstupanja u mreži ovisno o potrebama prijenosnog sustava. Ponovna uspostava frekvencije s automatskom aktivacijom, poznata i kao aFRR rezerva snage, vrsta je rezerve čija je svrha očuvanje stabilnosti i pouzdanosti elektroenergetske mreže.

Za razliku od rezerve za ponovnu uspostavu frekvencije ručnom aktivacijom (mFRR), koju dispečeri mogu ručno aktivirati, aFRR rezerva snage aktivira se automatski nakon poremećaja u mreži do kojih dolazi zbog razlike između proizvodnje i potrošnje u elektroenergetskom sustavu.

Brza uspostava
Uzrok takvih poremećaja sve je veća integracija obnovljivih izvora na mrežu, ali to su i sve češća nevremena kojima svjedočimo, ispad proizvodnih jedinica ili velikih potrošača. Svrha aFRR usluge jest brza ponovna uspostava mrežne frekvencije na njezinu uobičajenu razinu nakon nekog poremećaja.

Frekvencija mreže ključni je pokazatelj stabilnosti sustava. Iznimno je važno da se njezina vrijednost održava unutar određenog raspona (50 Hz) kako bi mreža funkcionirala na siguran i pouzdan način. Bilo kakvo odstupanje frekvencije od spomenutog raspona može dovesti do problema ili ispada u elektroenergetskom sustavu.

Kako bi se ponovno uspostavila frekvencija mreže, aFRR usluga objedinjuje energetsku imovinu koja može vrlo brzo povećati ili smanjiti svoju proizvodnju ili potrošnju električne energije. Usvajanjem aFRR rezerve snage hrvatska mreža postala je usklađena sa širom europskom mrežom čije djelovanje udovoljava strogim zahtjevima regulacije frekvencije.

Dozvolu su ishodili još 2022. kod Hrvatske regulatorne energetske agencije. Taj proces je trajao oko tri mjeseca, nakon čega su dobili certifikat za agregiranje. ”Stvorili smo dodatne preduvjete za dolazak baterijskih sustava za koje se ova usluga najčešće i koristi”, kazao je Maričević.

Komentirajte prvi

New Report

Close