Recepcioneri, konobari, kuhari, sobarice i čistačice, taksisti i animatori, pizza i roštilj majstori… – na Jadranu trenutno vlada prava pomama za sezonskom radnom snagom, koja će na leđima iznijeti turističku sezonu 2022., javlja Slobodna Dalmacija.
Društvene mreže preplavljene su oglasima vlasnika ugostiteljskih objekata na obali, koji najčešće trebaju djelatnike do 1. listopada. A njih, općepoznato je, u sezoni itekako manjka.
Osim iseljavanja u inozemstvo, jer nekoć omiljeni Slavonci davno odoše put Irske, na tržište rada utjecala je i pandemija koronavirusa, koja je ‘progutala’ dobar dio radne snage iz sektora ugostiteljstva u razdobljima zatvaranja ili ograničenog rada kafića, restorana i noćnih klubova. Mjere državne potpore od 4000 kuna mnogima su, razumljivo, bile nedostatne za pokrivanje redovnih mjesečnih troškova što je dovelo do odljeva ugostiteljskih djelatnika u druge sektore.
I sad je panika. Uz obveznu naznaku ‘hitno’poslodavci s Jadrana obećavaju plaće od 1000, 1200 do 1500 eura plus manče, plus slobodan dan u tjednu (tko ga je ranije smio pitati), ali radnika nema, pa nema dovoljno. Stoga su se domaći poslodavci ponovo okrenuli onima iz uvoza – najviše ih je iz susjednih zemalja BiH, Srbije, Kosova, Sjeverne Makedonije, ali i Albanije, Ukrajine, pa čak Nepala i Indije. MUP je objavio kako je lani izdano 82.000 radnih dozvola, a procjenjuje se da će tako bi i ove godine.
“Želiš plaću od 1200 eura? Rad na sezoni, Hrvatska 2022.. Kuhari, pizza majstori, konobari, barmeni, spremačice, sobarice, pomoćni radnici. Vidimo se 20. travnja u hotelu ‘Drina’, Bijeljina”, još je u travnju objavljen jedan od oglasa u Republici Srpskoj s pozivom zainteresiranima na intervju. A u jednoj od Facebook grupa za sezonsku radnu snagu uz kontakt broj u BiH, primjerice, i ovaj: “Potrebno više vozača za Bolt taxi u Hrvatskoj 1800 – 2400 KM mjesečno. Smještaj osiguran”.
Kako se mami radna snaga iz Srbije na Jadran pokazuju primjeri oglasa iz Crikvenice i otoka Krka namijenjeni tamošnjem tržištu radne snage.
“Za novi lux lunch&bar iz Crikvenice potražujemo veliki broj ugostiteljskih radnika i nudimo odlične uvjete: kuhar, početna plaća 1500-1800 eura; konobar, početna plaća 1000 eura + manča; šanker, početna plaća 1000 eura + manča 25 posto od konobara; pizza majstor, početna plaća 1500 eura; hostese, početna plaća 1000 eura + manča; prodaja sladoleda i palačinki 1000 eura + manča”, glasi prvi, dok se u drugom oglasu za lanac pekara s tradicijom na Krku potražuje više osoba na pozicijama:”Pekari 1300-2000€ (minimalno 1 godina iskustva – izrada kruha, peciva, pita, bureka, lisnatog peciva…); prodavačice 700-1100€ (prodaja pekarskih proizvoda, rad na blagajni); čistačice 700-900€ (održavanje higijene u pekarama, rad na blagajni).U oglasu stoje i sljedeće napomene: radno vrijeme po dogovoru, smještaj i hrana osigurani kao i prijava i osiguranje.
I onda se događa da, primjerice, iz Trebinja, grada s oko 30 tisuća stanovnika, tijekom ljeta i do dvije tisuće ljudi odlazi na rad u tridesetak kilometara udaljeni Dubrovnik i njegovu okolicu, dok trebinjski poslodavci u raznim sektorima ostaju bez zaposlenih.
“Uistinu nam na Jadranu nedostaje radne snage, ne samo konobara nego i cockatil majstora, barmena, kuhara… Možda sveukupno 20 ili 30 tisuća radnika. Bit će baš zeznuto pronaći ih. Čak nisu toliki problem ni plaće, jer su ih ugostitelji digli, pa konobari, koji inače imaju prosječnu početnu plaću sedam ili osam tisuća kuna, u sezoni dobiju devet. No, problem je što puno poslodavaca i dalje živi u nekim vremenima, koja su vrijedila prije 15-20 godina. A to znači da misle kako ljudi mogu raditi bez slobodnog dana, obećavaju im se brda i doline, a na kraju se to ne ispoštuje. I onda se radnici osjećaju prevareno, izigrano. Dakle, i dalje postoji dio ugostitelja koji izrabljuje ljude i bacaju ljagu na sve ostale”, kaže Domagoj Petričević za Slobodnu Dalmaciju, predsjednik Udruge noćnih klubova i barova.
Splitski ugostitelj otkriva kako mu puno kolega iz Beograda javlja kako je metropola u susjedstvu trenutno preplavljena oglasima u kojima agencije regrutiraju ugostiteljske radnike iz Srbije pozivajući ih na rad tijekom sezone u Hrvatskoj. Otkako nema iseljene radne snage iz osiromašene Slavonije ovdašnji poslodavci uobičajeno je traže u BiH, Srbiji, Makedoniji…, ali je ni tamo nema dovoljno.
Petričeviću je poznato kako su u nekim splitskim hotelima već nekoliko sezona zaposleni radnici iz Azije. Govori kako rade u kuhinji…
“Oni jesu jeftini, ali ne možete se na njih osloniti kao na domaće ljude”, smatra i slaže se s onima koji drže da je domaći radnik najbolji radnik.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu