Poslodavci: O projektima iz NPOO-a treba ažurnije izvještavati

Autor: Poslovni dnevnik , 07. srpanj 2024. u 22:00
Irena Weber, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca/Tomislav Miletić/PIXSELL

Predlažu redovitu objavu stanja izvršenja projekata na internetskim stranicama Ministarstva financija, nositelja NPOO-a.

Bilo bi izuzetno korisno imati precizne informacije o tome u kojoj je fazi svaka od investicija financirana iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), s obzirom na to da se velik broj projekata mora realizirati do 30. lipnja 2026., ističe se u tjednom analitičkom prilogu Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Fokus tjedna.

“Treba redovito objavljivati točne statuse i akcijski plan postizanja ciljeva tijekom iduće dvije godine, kao i koliko je krajnjih korisnika po projektu, kada su planirane njihove nabave i izvršenja aktivnosti te koji korisnik koliko doprinosi pojedinom investicijskom cilju”, smatraju poslodavci.

Predlažu redovitu objavu stanja izvršenja projekata na internetskim stranicama Ministarstva financija, nositelja NPOO-a. Tvrde da je ta stranica zadnji put ažurirana 2022.

Investicija koje se provode kroz NPOO su strateške javne investicije koje se u manje od dvije godine neće moći izvršiti, ako proces javne nabave već nije završen, upozoravaju poslodavci. Dodaju da su sve zemlje članice EU-a obavezne kontinuirano informirati javnost o napretku provedbe reformi i javnih ulaganja.

“Uzevši u obzir da se više od 70 posto javnih ulaganja u Hrvatskoj financira sredstvima EU-a, potencijalni dobavljači trebali bi imati jedinstvenu točku informiranja o budućim infrastrukturnim ulaganjima javnih institucija i ustanova”, kažu u HUP-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close