Posao po mjeri
Strani radnici

‘Poslodavci bolje reagiraju kad strani radnik vlada makar osnovama hrvatskoga jezika’

Ivan Suhanek, vlasnik agencije za posredovanje pri zapošljavanju stranih radnika TH Consulting otkriva zašto je pokrenuo besplatnu školu za hrvatski jezik.

PD VL native tim
01. kolovoz 2024. u 22:00
Ivan Suhanek, direktor agencije TH Consulting/PD

Prema procjeni Hrvatske udruge poslodavaca ukupan broj stranih radnika do 2030. mogao bi dosegnuti 400-500 tisuća, uz pretpostavku rasta BDP-a od oko 2,5 posto kroz idućih sedam godina. To konkretno znači da će svaki četvrti radnik u Hrvatskoj biti stranac.

U prilog tom trendu govori i podatak da se broj radnih dozvola za strane radnike samo u protekle dvije godine udvostručio te da je lani u Hrvatskoj izdano između 170 i 180 tisuća radnih dozvola za strance, od toga u najvećem broju u djelatnostima graditeljstva, turizma i ugostiteljstva, industrije, prometa i veza i trgovine. Kako bi pronašli odgovarajući kadar, poslodavci svoje pouzdane partnere traže u agencijama za posredovanje pri zapošljavanju stranih radnika, a takvih je u Hrvatskoj trenutačno registrirano preko 700.

Jedna od njih, ujedno među najvećima u sektoru poljoprivrede, je i TH Consulting iz Virovitice koja vodi cjelokupni proces zapošljavanja i dovođenja stranih radnika, daje širok raspon kandidata za velik broj djelatnosti i industrija, omogućuje zapošljavanje kvalificiranog i motiviranog kadra, pruža fleksibilnost i brzinu jer radnici već posjeduju dozvole za boravak i rad, olakšava proces zaposlenja bez komplicirane administracije, a ako ste već sami odabrali idealan kadar, pruža potporu u administraciji zapošljavanja.

Određena doza samostalnosti

Jezik nije presudan, ali je važan dio za olakšavanje svakodnevnog života i rada stranih radnika.

Veliki interes za pilot projekt

Agencija TH Consulting, osnivača i direktora Ivana Suhaneka, aktivna je u području građevine, drvne industrije, brodogradnje i turizma, ali ipak radnu snagu većinom pronalaze za poslove u poljoprivredi, surađujući s partnerima iz Nepala, Indije, Bangladeša, Uzbekistana, Srbije i Kosova.

Od ostalih se izdvaja po tome što u procesu posredovanja ne brine samo o ispunjenju zahtjeva poslodavaca, nego i o tome da se strani radnici što bolje integriraju u društvo. Tako je u naselju Lozan kod Špišić Bukovice u Virovitičko-podravskoj županiji pokrenula besplatnu školu hrvatskoga jezika za strane radnike.

“Povratne informacije upućene agenciji TH Consulting od strane radnika, ali i povratne informacije koje dobivamo od učiteljice Josipe Reit su izvrsne, nastava se ne preskače, a poslodavci izlaze u susret prilagodbom smjena, kako bi omogućili svojim radnicima redovito pohađanje. Konkretno, i učiteljica je bila pozitivno iznenađena od početka, jer nije očekivala toliku dozu predznanja, primjerice poznavanja latinične abecede.

Prostor za edukaciju ustupila je općina Špišić Bukovica/PD

Neki od radnika već neko vrijeme žive i rade u Hrvatskoj, što znači da su usvojili osnove, a riječi koje se prve nauče su one vezane uz posao, primjerice radnici u poljoprivredi vrlo brzo nauče pojmove vezane uz voće, povrće i alat”, govori Suhanek te dodaje kako su strani radnici izrazito motivirani za učenje našeg jezika jer su svjesni da će poznavanje jezika olakšati njihovu svakodnevicu, odnosno privatan život, ali u jednakoj mjeri i poslovni, zbog lakšeg sporazumijevanja s poslodavcima i kolegama.

“Izgovor ide malo teže od razumijevanja, pogotovo kod riječi koje sadrže č, ć, đ, dž, poput ‘ćevapčići’, ali vjerujemo da će i to doći s vremenom. Nije lako biti stranac i ne razumjeti jezik u trgovini, kod liječnika, na nogometu… Učiteljica je i više nego zadovoljna visokom dozom motivacije, a za vrijeme predavanja se preskaču pauze. Vrlo često radnici imaju dodatnih pitanja vezanih za nepoznate riječi ili se usred predavanja pokrene rasprava o kulturološkim razlikama te se na taj način međusobno upoznaju’’, priča pokretač ideje.

Riječ je o pilot-projektu koji je krenuo prije mjesec dana i koji je ustupanjem prostora za edukaciju podržala i općina Špišić Bukovica na čelu s načelnikom Hrvojem Milerom.

43 299

radnih dozvola izdano je samo u prva dva mjeseca ove godine

Integracija i samostalnost

U 2023. najveći broj dozvola izdan je državljanima Bosne i Hercegovine (38.236), Srbije (24.028), Nepala (23.493), Indije (15.627), Sjeverne Makedonije (13.412) i Filipina (10.999). Samo u prva dva mjeseca ove godine MUP je izdao 43.299 dozvola, što je 46 posto više nego u istom razdoblju lani.

Na prvom mjestu su Nepalci, sa 7.038 dozvola, a slijede radnici iz BiH (6.039), Indije (3.496), Srbije (3.317), Filipina (2.936) i Bangladeša (2.272). Pritom treba imati na umu da nije riječ samo o dozvolama za nove radnike, već su među njima i produžene dozvole za ljude koji već rade u Hrvatskoj, kao i one izdane zbog promjene poslodavca.

“Jezik nije presudan, ali je važan dio za olakšavanje svakodnevnog života i rada pa je stoga naš cilj omogućiti stranim radnicima određenu dozu samostalnosti, kako bi se lakše uključili u svoje okruženje, objasnio je Suhanek i zaključio kako i poslodavci bolje reagiraju kad radnik vlada makar osnovama hrvatskoga jezika.

* Sadržaj omogućio TH Consulting

New Report

Close