Večernji list kao organizator i Podravka kao suorganizator konferencije “Hrvatska kakvu trebamo” otvorili su dijalog o značaju prehrambene industrije u Hrvatskoj, ali i u svijetu.
U Hrvatskoj je prehrambeno-prerađivački sektor vodeća industrijska branša, a unatoč tome što poljoprivreda i prehrambeno-prerađivačka industrija zajedno čine šest posto ukupnog domaćeg BDP-a, Hrvatska je desetljećima i neto uvoznica hrane.
Konferencijom na temu “Hrana kao geopolitičko i strateško pitanje”, a koja je jučer održana u Koprivnici, pokušalo se odgovoriti na pitanje može li Hrvatska iskoristiti svoj povoljan geografski položaj i klimatsko okruženje kako bi smanjila ovisnost o uvozu, povećala produktivnost i postala konkurentnija. O tome se raspravljalo na panelu, te u intervjuu s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem.
U današnjem globalnom okruženju hrana, kao i ugljikovodici, postaju sve važniji faktor u geopolitičkim previranjima, a i izloženost klimatskim promjenama u kombinaciji s epidemiološkim poremećajima i ratovima, snažno utječe na produktivnost u proizvodnji i preradi hrane, na njezinu dostupnost, a u konačnici i na cijenu koju plaćaju kupci. Samodostatnost, to je riječ koja sve više dobiva na težini kad se govori o energiji i – hrani.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu