Pokusni rad izmijenjene električne vuče na riječkoj pruzi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. prosinac 2012. u 11:10
Ilustracija (Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL)

Korisnici željezničkih usluga mole se za strpljenje jer će tijekom pokusnog rada željeznički promet povremeno biti prekidan.

Pokusni rad izmijenjenog sustava vuče na dionicama pruga Moravice – Rijeka – Šapjane, Škrljevo – Bakar i Sušak Pećine – Rijeka Brajdica, počeo je danas i trebao bi trajati 90 dana, izvijestili su iz HŽ Infrastrukture.

Tijekom tog razdoblja uključit će se elektrovučne podstanice (EVP) Delnice, Plase i Sušak, kompletna kontaktna mreža te postrojenja signalno-sigurnosne i telekomunikacijske tehnike, a naknadno i EVP Vrata i Matulji. Projekt izmjene ekektrične vuče vrijedan je 637 milijuna kuna.

Riječ je o složenom zahvatu na pruzi teške zemljopisne konfiguracije i ukupne građevinske duljine 132,2 kilometra, čijim završetkom će HŽ Infrastruktura do kraja ove godine dobiti jedinstveni sustav električne vuče od 25 kilovolta i 50 Herza na cijelom području. Prednosti tog sustava su brojne, a jedna od njih je da više neće biti potrebno mijenjati lokomotive u kolodvoru Moravice, što će ubrzati tijek prometa i povećati propusnu moć pruge. Smanjit će se u troškovi energije i održavanja, ubrzati identificiranje i otklanjanje kvarova te smanjiti broj zaposlenika, napominju u HŽ-u.

HŽ upozorava sve koji se kreću u blizini pruga na kojima je izmijenjena vuča, na opasnosti koje prijete prilikom približavanja konstrukcijama visokonaponskih postrojenja i penjanja na njih, te prilikom penjanja na vagone i približavanja vodičima kontaktne mreže na željezničko-cestovnim prijelazima.

Korisnici željezničkih usluga mole se za strpljenje jer će tijekom pokusnog rada željeznički promet povremeno biti prekidan, odnosno poremećen vožnjama testnih vlakova.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close