Poduzetnicima do 70.000 kn uz kamatu od 1%

Autor: Poslovni dnevnik , 05. kolovoz 2013. u 22:00
Lidija Jus (Hamag Invest) i ministar Gordan Maras/D. Kasap/PIXSELL

Hamag Invest ove godine za kreditiranje malih poduzetnika ima 2,1 mil. kn, prijave do 23. rujna.

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije (Hamag Invest) za mikrokredite ove godine ima na raspolaganju 2,1 milijun kuna, rečeno je u petak na predstavljanju programa "Mikrokreditiranje – prvi korak u poduzetništvo".

On će malim poduzetnicima omogućiti dobivanje od 10.000 do 70.000 kuna kredita, uz rok otplate pet godina, uključujući poček od šest mjeseci. Ponude će se zaprimati do 23. rujna, a bit će odobreno minimalno 30 kredita. Od zahtjeva do isplate trebalo bi proći 30-ak dana, istaknuo je ministar poduzetništva Gordan Maras. Članica Uprave Hamag Investa Lidija Jus očekuje velik interes, posebno u području IT-a i softverskih rješenja.

 

50mil.

eura dogodine bi trebao biti težak program mikrokredita

Prednosti u odnosu na komercijalne kredite su mogućnost pristupa kreditu uz zadužnicu kao jedini kolateral, jedina naknada je trošak od 0,25% jednokratno na iznos odobrenog kredita, a kamata je 0,99 posto (poslovne banke daju mikrokredite s kamatom između 7 i 10 posto). U prvih sedam mjeseci Hamag Invest izdao je 270 jamstva, prema 65 u istom lanjskom razdoblju. Iznos odobrenih jamstava do kraja srpnja je 301 milijun kuna (lani 96 mil. kn), a potaknute su investicija od milijardu kuna (u istom razdoblju lani 324 milijuna kuna). Dogodine se planira kroz sredstva strukturnih fondova EU pokrenuti novi program mikrokreditiranja vrijedan 50 milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close