Poduzetnici, Maras vas poziva da iskoriste mogućnost snižavanja kamate na kredite

Autor: Marina Šunjerga/VLM , 26. kolovoz 2013. u 12:09
Photo: Anto Magzan/PIXSELL

Od 40 milijuna kuna raspoloživih za subvencije kredita poduzetnika iskorišteno je do sredine kolovoza tek 38 posto.

Od 40 milijuna kuna raspoloživih za subvencije kredita poduzetnika iz programa Poduzetnički impuls 2013., iskorišteno je do sredine kolovoza tek 38 posto, pa ministar Gordan Maras poziva poduzetnike da iskoriste mogućnost snižavanja kamate na kredite. 

Inače, Hrvatska banka za obnovu i razvoj uvela je dva nova programa, i to za mlade poduzetnike i početnike. Na raspolaganju je tri milijuna kuna za kredite s 'izvrsnim uvjetima', od kamate od 2 posto do počeka od dvije godine bez ikakva učešća. Taj je program namjenjen poduzetnicima koji imaju manje od 30 godina, a malo starijim početnicima u svijetu biznisa na raspolaganju je program u kojem mogu dobiti kredit i do 1,8 milijuna kuna uz subvencioniranu kamatu od 2 posto.

To su dva od šest programa za koje Ministarstvo poduzetništva subvencionira kamate kako bi one pale ispod 3 posto. Inače u prvih šest mjeseci HBOR je odobrio 11,7 posto više sredstava nego lani, a sredstva za investicije porasla su za 50 posto. HBOR financira trećinu svih novih investicija malog i srednjeg poduzetništva – istaknuo je predsjednik Uprave HBOR-a Antun Kovačev.

Maras se pohvalio rastom broj zaposlenih u malom i srednjem poduzetništvu za 12.000, što je posljedica poticanja investicija, a istaknuo je da u taj sektor HBOR plasira oko 8 milijardi kuna godišnje. Nažalost 'suša' je u kreditiranju malih i srednjih poduzetnika kod poslovnih banaka, jer im je očito preriskantno kreditirati ovaj sektor. Zato se trudimo nadomjestiti potrebu za kreditiranje sredstvima HBOR-a, EIB-a i EBRD-a, kazao je ministar.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close