Svijet novca
Preuzimanje

Podravka postaje regionalni lider u proizvodnji hrane, broj zaposlenih se penje do 8000 radnika

Preuzimanjem Fortenovine poljoprivrede, poslovni prihodi koprivničke grupacije premašiti će milijardu eura, a broj zaposlenih se penje do 8000 radnika.

Siniša Malus
27. srpanj 2024. u 07:53
Predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić /VJERAN ŽGANEC ROGULJA/PIXSELL

Akvizicija će dugoročno donijeti mnoge koristi za Belje, Vupik i PIK Vinkovce uz potrebna ulaganja, ali i neophodno poslovno restrukturiranje i promjene u poslovanju.

Dobro informirane krugove nije iznenadila informacija objavljena 12. srpnja o tome kako je Podravka preferirani kupac za tvrtke koje spadaju u segment Fortenovinog agro biznisa. Iako su i ostali takmaci (mađarski Meszaros konzorcij Slavonija sastavljen od Žita i Osatine) bili itekako ozbiljni, upućeni su već tjednima ranije “vrtjeli” upravo scenarij koji se na kraju i obistinio.

Odmah na početku recimo da svi analitičari s kojima smo razgovarali ovih dana gledaju vrlo pozitivno na ovu transakciju. Podravka će postati regionalni lider u proizvodnji hrane, uvjerena je konzultantica Zvjezdana Blažić.

“Preuzimanjem Fortenovine poljoprivrede, poslovni prihodi koprivničke grupacije premašiti će milijardu eura, a broj zaposlenih se penje do 8000 radnika. Neće imati ozbiljne konkurente s ovako diverzificiranim poslovanjem, ali i vrlo snažnom vertikalnom integracijom proizvodnje. Nema puno takvih kompanija ne samo u regiji nego i šire.”, uvjerena je Blažić.

Transakcija uključuje četiri tvrtke iz poljoprivrednog sektora: Belje, Pik Vinkovci, Vupik i Vinka. Oni ne generiraju dovoljno dodatne vrijednosti za trenutnu strukturu Fortenove.

Belje, Vupik i PIK Vinkovci imaju u zakupu kroz razne vidove raspolaganja, koncesije, dugoročne ugovore o zakupu pa i privremeno korištenje oko 33 500 ha državnog poljoprivrednog zemljišta/D. Javorović/PIXSELL

Opskrba sirovinama

Grupacija Fortenova stoga je odlučila “osloboditi” se svog poljoprivrednog poslovanja, što je značajan potez usmjeren na smanjenje njenog značajnog duga. PIK Vrbovec nije dio ove prodaje. No, analitičari vjeruju da će se pitanje opskrbe PIK Vrbovca rješavati odmah. Već je najavljeno od čelnika Fortenove da će se opskrba sirovinama iz kompanija koje su predmet ove transakcije nastaviti i dalje.

Podravka i sada ima dobre poslovne odnose i suradnju s mnogobrojnim domaćim kompanijama i s malim proizvođačima, naročito kooperantima, a sada će se taj prostor za suradnju dalje širiti. Segment poljoprivrede u vlasništvu četiri tvrtke zajedno predstavlja vitalni dio proizvodnje hrvatskog poljoprivrednog sektora.

Kada se gleda tržišni udio, on predstavlja:

  • 35% hrane za svinje
  • 34% stočne hrane
  • 20% proizvodnje goveđeg mesa
  • 17% povrća
  • 10% vina i mlijeka

Međutim, zemljište koje se koristi za ove poljoprivredne djelatnosti nije dio prodaje, jer je u državnom vlasništvu i njime se upravlja putem dugoročnih koncesija, zakupa i prijevremenih ugovora. Upravo će pitanje zemljišta biti jedno od ključnih za budućnost agrarnog diva u vlasništvu Podravke.

Belje, Vupik i PIK Vinkovci imaju u zakupu kroz razne vidove raspolaganja, koncesije, dugoročne ugovore o zakupu pa i privremeno korištenje oko 33 500 ha državnog poljoprivrednog zemljišta, kaže konzultantica Zvjezdana Blažić.

“Da bi netko proizvodio hranu potrebno mu je poljoprivredno zemljište, nema poljoprivrede bez zemljišta. Te kompanije znači koriste oko 3% poljoprivrednog zemljišta, a na njemu proizvode više od 20% junetine i svinja u RH, isto tako i stočne hrane, preko 10% povrtlarskih kultura i vina. To su veliki udjeli u hrvatskoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Blažić: Podravka ulaskom u poljoprivredu dobiva i sirovinsku bazu koja će joj osigurati sigurnu opskrbu za prerađivačke kapacitete.

Mislim da bi državno poljoprivredno zemljište trebali dobiti i koristiti poljoprivredni proizvođači u dugogodišnji zakup bez obzira jesu li mali ili veliki, nego bi jedini najvažniji kriterij trebao biti da se državno poljoprivredno zemljište koristi za proizvodnju i to bi svima nama trebao biti interes.

Ne bi se zemljišna politika treba pretvoriti u socijalnu politiku jer za to postoje druge socijalne mjere. Mislim da i šira javnost, građani, potrošači očekuju da se sa slavonskih polja što više hrane proizvede i ponudi našim potrošačima, ali i u izvozu.

Treba osigurati zemljište za njihovu proizvodnju kroz zakonska rješenja, ali i u suradnji sa jedinicama regionalne i lokalne uprave. Vjerujem da će se donijeti razumne odluke i podržati daljnje uspješno poslovanje. Svi traže izmjenu Zakona o poljoprivrednom zemljištu od Hrvatske poljoprivredne komore, HGK i HUP-a.

Ne znam kako bi bilo moguće da Ministarstvo poljoprivrede, Vlada i zakonodavac to zanemare. Rješenja iz postojećeg zakona su napravila pravi kaos u raspolaganju poljoprivrednim zemljištem i to treba zaustaviti”, kaže Blažić. Podravkino preuzimanje Fortenovinog agro biznisa vidi kao pozitivnu stvar.

“Apsolutno pozitivna, gledajući interes daljnjeg razvoja kompanija iz Fortenovina agrobiznisa, ali i s aspekta daljnjeg razvoja hrvatske poljoprivrede. Podravka je izuzetno snažna prehrambena, ali i farmaceutska kompanija. Ima snažnu bilancu, jako prisustvo na međunarodnom tržištu, kvalitetne rezultate poslovanja, nisku zaduženost te izvrsno korporativno upravljanje i management. Podravka je dokazala da je najbolji izbor koji će dugoročno donijeti mnoge koristi za Belje, Vupik i PIK Vinkovce uz potrebna ulaganja, ali i neophodno poslovno restrukturiranje i promjene u poslovanju”, poručuje Blažić.

1,3

milijuna eura dobiti ostvarile su Fortenovine agro tvrtke u 2023.

Financijska slika

Analitičar Intercapitala Domagoj Grčević naglasak stavlja na financijsko zdravlje poljoprivrednih tvrtki koje će preuzeti Podravka. Zanimljiv je pogled pritom i na sektor poljoprivrede na širem europskom prostoru.

“Gledajući višestruki prosječni EBITDA poslovnih transakcija u poljoprivredi u prethodnoj godini s MergerMarketa, koji iznosi 14,6x, došli smo do ukupne vrijednosti poslovanja od 500 milijuna eura. Uzimajući u obzir odabrane obveze i gotovinsku poziciju ciljnih društava, došli smo do neto zaduženja od 273 milijuna eura, što implicira vrijednost kapitala od 228 milijuna eura.”, kaže Grčević. Belje, PIK Vinkovci, VUPIK i Vinka hrvatske su poljoprivredne tvrtke, svaka s posebnim fokusom unutar sektora hrane i pića.

“Belje je specijalizirano za široku paletu proizvoda uključujući proizvodnju mliječnih proizvoda, mesa, žitarica i vina. PIK Vinkovci bavi se biljnom proizvodnjom, stočarstvom i preradom hrane, dok je VUPIK svoje poslovanje usmjerio na biljnu i stočarsku proizvodnju, uz vinogradarstvo i preradu hrane.

Pogledamo li ključne financijske podatke za fiskalnu 2023. za tvrtke koje se spominju iz Fortenovina segmenta poljoprivrede (bez Vinke), tvrtke su zajedno postigle ukupnu dobit od 13,3 milijuna eura i EBITDA od 35,2 milijuna eura. Belje je zabilježilo čisti gubitak od 0,2 milijuna eura, dok je prošle godine ostvarilo neto dobit od gotovo 15 milijuna eura. Imovina Belja iznosila je 327 milijuna eura”, otkriva Grčević.

Grčević: Gledajući višestruki prosječni EBITDA poslovnih transakcija u poljoprivredi u prethodnoj godini s MergerMarketa, koji iznosi 14,6x, došli smo do ukupne vrijednosti poslovanja od 500 milijuna eura.

No, brojke su jedno, a strategija i širi horizont nešto drugo. Fortenovin agrobiznis strateški se dobro uklapa u poslovnu strategiju Podravke, uvjerena je Blažić. “Podravka dobiva poslovno područje u kojem je do sada nije bila snažno prisutna te je često bilo prozivki da u najpopularnijem brendu nema hrvatskih sirovina i to je u najvećoj mjeri istina. Ali uglavnom zbog toga što mi nemam ozbiljnu proizvodnju tih sirovina. Ulaskom u poljoprivredu ona dobiva i sirovinsku bazu koja će joj osigurati sigurnu opskrbu za prerađivačke kapacitete.

Belje je najveći proizvođač svinjskog mesa u Hrvatskoj te najveći poljoprivredni proizvođač. Vupik obrađuje ukupno 7200 hektara poljoprivrednog zemljišta, ima i povrtlarsku proizvodnju na 545 hektara, a vlasnik je i najmodernijeg riječnog terminala na Dunavu u Vukovaru. PIK Vinkovci proizvode osim proizvoda ratarstva i stočarstva i široki asortimana raznog povrća.

U Belju se kao jednom od naših rijetkih proizvođača radilo na industrijskoj proizvodnji mrkve, graška, rajčice. Sve su to kulture jako bitne kao sirovina za Podravkine poznate proizvode. Belje ima i svoje vrhunske poznate brendove koji će osnažiti i Podravkinu ponudu prema trgovačkim lancima. Snažan međunarodni zamah dobivaju i neki poznati brendovi Belja.”, smatra Blažić.

Vrijednost ponude (zasad) nije poznata. No, Domagoj Grčević je pokušao izračunati kolika bi bila realna vrijednost transakcije.

“Sveukupno, uzimajući u obzir prosječni višestruki EBITDA iz poljoprivredne poslovne transakcije u 2023., došli smo do poslovne vrijednosti od 500 milijuna eura, što implicira vrijednost kapitala od 228 milijuna eura nakon oduzimanja neto dugovnih pozicija.”, otkriva Grčević. Sasvim je sigurno da u nadolazećim godinama ove kompanije trebaju novi investicijski val.

Podravka neće imati ozbiljne konkurente s ovako diverzificiranim poslovanjem, ali i vrlo snažnom vertikalnom integracijom proizvodnje. Nema puno takvih kompanija ne samo u regiji nego i šire.

Investicijski val

“Farme muznih krava, tovne junadi, svinjogojske farme, vinarija, staklenici za uzgoj rajčica, sve to ima vrhunsku tehnologiju, izgrađene su u doba snažnog investiranja u poljoprivredu u Agrokoru, no od toga je prošlo desetak godine i trebati će novi investicijski ciklus. Podravka treba sada završiti proces akvizicije. Tek nakon zaključenja Ugovor o preuzimanju slijedi još zahtjevniji dio posla nakon preuzimanja, a to je integracija.

To su najsloženije poslovne operacije na koje su spremne samo kvalitetno vođene kompanije koje imaju stručne timove eksperata. O tome ovisi koliko će cijela ova transakcija za Podravku biti uspješna. Ali kada se poslovanje agrifood kompanija dobro organizira onda će donijeti mnogobrojne sinergijske efekte i Podravci. “, zaključuje Zvjezdana Blažić.

Za konačan uspjeh budućeg prehrambenog diva najvažniji će ipak biti ljudi. Podravka je u mogućnosti privući kvalitetne domaće stručnjake, ali i stručnjake sa međunarodnim iskustvom, a to će biti jako korisno za neophodna tehnološka, ali i organizacijska unapređenja u poslovanju.

“U ovoj situaciji kada je potrebno integrirati ove kompanije u poslovni sustav Podravke to će najviše ovisiti od znanja, snage i posvećenosti Podravkinog managementa. Za sada su dokazali da se znaju nositi sa najsloženijim procesima M&A pa vjerujem da će se tako ovaj proces dalje uspješno odvijati.”, zaključuje Blažić.

New Report

Close