Podravka će biti ambiciozan vlasnik Fortenovinog agrobiznisa

Autor: Josipa Ban , 16. srpanj 2024. u 22:00
Iznimno je važno da hrvatska zemlja ostane u hrvatskim rukama, poručuje premijer Andrej Plenković koji je jučer obišao s Martinom Dalić Podravkin novi pogon u Varaždinu/V. Ž. Rogulja/PIXSELL

Gotovo nema aktera koji ne pozdravlja nastavak pregovora dvije velike kompanije.

Samo nekoliko dana nakon što je objavljeno da ulazi u finale pregovora s Fortenovom oko kupnje njihovog agrobiznisa, politički vrh na čelu s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem posjetio je Podravku. Povod je bilo otvorenje pogona za preradu rajčice u Varaždinu, investicije vrijedne više od 13 milijuna eura, do koje je došlo nakon što je lani zatvoren pogon u Umagu.

Upravo novi pogon u krugu tvornice za preradu voća i povrća Kalnik, nosi benefite koji bi trebali doći i s preuzimanjem agrobiznisa Fortenove – povećanje primarne poljoprivredne proizvodnje.

Time, naravno, i smanjenje ovisnosti o uvozu te povećanje samodostatnosti. Doduše, Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke, još ne želi otkrivati poteze niti učinak koje će transakcija vrijedna 330 milijuna eura imati na kompaniju u kojoj država ima 25,5 posto udjela.

Hrvatsko tlo
“Pred nama je još velik posao vezan uz preuzimanje Belja, PIK Vinkovaca i Vupika, no Podravka kao mogući, budući vlasnik namjerava biti ambiciozna te u nove kompanije donijeti sve vrijednosti koje njegujemo u Podravci – uspjeh u poslovanju, razvoj, investicije, poboljšanje materijalnih uvjeta rada, poboljšanje plaća, razvoj i širenje kooperantske proizvodnje. Ali o tome detaljnije kada za to dođe vrijeme”, poručuje Dalić.

Novi pogon za 50 kamiona rajčice dnevno

U špici sezone, kada rajčica bude u punom urodu, u tvornici u Varaždinu moći će biti prerađeno 1000 tona rajčice dnevno.

Njezin nekadašnji šef, koji ju je i postavio na funkciju predsjednice Uprave Podravke, ne krije zadovoljstvo posljednjim potezom bivše ministrice, a danas menadžerice koja je igrala ključnu ulogu u spašavanju kompanije čije dijelove danas kupuje, a zbog koje je i morala otići iz Vlade.

“Iznimno je važno da hrvatska zemlja ostane u hrvatskim rukama”, poručuje Plenković koji na akviziciju Podravke gleda kao na suverenistički potez jer će “tlo na kojem se proizvode hrvatski poljoprivredni proizvodi ostati u rukama hrvatske kompanije, što je posebno važno s obzirom na sve što se događalo vezano uz Fortenovu, odnosno Agrokor”. Melem za uši ministrima u pratnji – Anti Šušnjari, zaduženom za resor gospodarstva te Josipu Dabri, zaduženom za poljoprivredu.

Koliko je to važno svjedočili smo i tijekom pandemije kada smo prvi put od samostalnosti svjedočili praznim policama u trgovačkim lancima, odnosno što znači biti deficitaran u proizvodnji gotovo svega.

Potezom Podravke država, koja u ovoj kompaniji drži tzv. zlatnu dionicu, sada će imati neposrednu kontrolu nad najvećim poljoprivrednim proizvođačima u zemlji te najvećim korisnicima državne zemlje.

Podravka, koja za svoju transakciju tek treba potpisati kupoprodajni ugovor, a onda i dobiti odobrenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Hrvatske, ali i susjednih zemalja, time će dobiti treći stup u poslovanju koji će s nekim dijelovima njenog trenutačnog biznisa biti kompatibilan, a s nekima neće.

6,1

milijun eura, od ukupnog ulaganja, odnosi se na investiciju u tehnologiju

Nastavak investicija
Ovaj dio proizvodnje i prerade rajčice kakav se odvija u Kalniku i koji je jučer pred ministrima i brojnim drugim političarima pušten u probnu proizvodnju, svakako je spojiv s onime što se odvija u Fortenovinom agro-portfelju, posebno u PIK Vinkovcima, jednom od najvećih proizvođača i prerađivača povrća u Hrvatskoj. Ostalo će se morati učiti po putu, i to brzo, jer se očekuje da bi i kupoprodajni ugovor i odobrenje nadležnih agencija trebalo doći relativno brzo.

Do tada Podravka nastavlja investicijski ciklus u sklopu kojega je od 2021. do kraja 2023. uložila 150 milijuna eura. Posljednja u nizu investicija u tom ciklusu je otvaranje novog pogona u Kalniku zahvaljujući kojemu će svi Podravkini proizvodi od rajčice u potpunosti biti proizvedeni iz domaće sirovine.

Usto, kapaciteti se bitno povećavaju, i što se tiče broja kooperanata i što se tiče hektara na kojima se uzgaja rajčica. Broj kooperanata tako je u godinu dana gotovo pa udvostručen na njih 70, a hektari povećani s 230 na 400.

Očekuje se ukupni prinos od 25 tisuća tona, a u špici sezone, kada rajčica bude u punom urodu, u tvornici u Varaždinu moći će biti prerađeno 1000 tona rajčice dnevno, što je ekvivalent 50 kamiona.

Investicija od 13 milijuna nije se odnosila samo na tehnologiju proizvodnog pogona, već i na prostor za skladištenje te poljoprivrednu mehanizaciju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close