Plenković objavio: ‘HDZ ima predsjedničkog kandidata’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. srpanj 2024. u 12:42
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Ime kandidata bit će poznato sutra, kazao je premijer koji nije htio odgovoriti radi li se o bivšem ministru obrazovanja Draganu Primorcu.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u utorak da će odluka o HDZ-ovom predsjedničkom kandidatu biti donesena sutra, nakon sjednice predsjedništva stranke, istaknuvši pritom da će to biti kandidat “poštivanja Ustava i vladavine prava” nasuprot “kršitelju Ustava”.

“Sazvali smo predsjedništvo i ostala tijela stranke, sutra ćemo donijeti odluku o predsjedničkom kandidatu, tj. odluku o potpori predsjedničkom kandidatu”, rekao je Plenković u izjavi medijima u zračnoj luci Franjo Tuđman, nakon dolaska zrakoplova Airbus A220.

“Riječ je o kandidatu koji će biti kandidat poštivanja Ustava i vladavine prava, koji će surađivati s drugim institucijama u Hrvatskoj. Isto tako, riječ je o kandidatu koji će čvrsto usidriti Hrvatsku u krug zapadnih zemalja, u Europsku uniju, u Sjevernoatlantski savez i koji će, zajedno s Vladom, voditi takvu politiku na međunarodnom planu koja će nas držati tamo gdje pripadamo”, izjavio je Plenković.

Ime kandidata bit će poznato sutra, kazao je premijer koji nije htio odgovoriti radi li se o bivšem ministru obrazovanja Draganu Primorcu.

“Bit će to kandidat koji će učiniti sve da se vrati civilizirani kulturni dijalog na političku scenu i da prestanemo s ovom politikom koju je provodio kršitelj Ustava, od kršenja osnovnih načela našeg ustavnog poretka, osobito u vrijeme parlamentarnih izbora, preko odvajanja Hrvatske od zapadnog kruga i vođenja antiukrajinske i proruske politike, do vulgariziranja i prostakluka na političkoj sceni”, naglasio je.

Napisi o Bobanovoj kandidaturi – dezinformacije

Medijske napise o razgovorima s bivšim nogometašem Zvonimirom Bobanom o mogućoj kandidaturi nazvao je dezinformacijama. “Nitko od nas ni u jednom trenutku s njim nije o tome razgovarao”, kazao je Plenković.

Što se tiče povećanja plaća državnim dužnosnicima, premijer ponavlja da njihove plaće trebaju adekvatno valorizirati njihov rad. Osim toga, veće su plaće već dobili službenici u državnom i javnom sektoru, policajci, vojnici, suci, državni odvjetnici, radnici u privatnom sektoru, stoga državni dužnosnici ne mogu ostati izolirani, dodao je.

“Ako upravljate državnim proračunom, svatko u svom resoru, donosite ključne strateške odluke i predlažete zakone, onda mislim da trebamo staviti sa strane tu demagogiju i pogledati realno koliko su narasle prosječne, medijalne, minimalne plaće, mirovine i BDP”, napomenuo je predsjednik Vlade.

Na pitanje o gradnji mini hidroelektrane na izvoru rijeke Une u općini Gračac, Plenković je kratko kazao da treba biti sankcionirano sve što nije u skladu sa zakonom, a od Državnog inspektorata i nadležnih službi očekuje da djeluju.

Državni inspektorat utvrdio je da investitor posjeduje lokacijsku dozvolu, ali nije dobio Ocjenu prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu te se provodi cijeli niz inspekcijskih nadzora te gradnje koja je izazvala val prosvjeda.

Premijer je također osudio fizički napad i pokušaj nanošenja teških ozljeda dvojici muškaraca u ugostiteljskom objektu u Hvaru, nakon čega su Hvarani održali prosvjed.

“Onaj tko je to počinio treba biti sankcioniran, Hvar je jedna od naših najjačih turističkih destinacija, vjerujem da će ovo ostati incident”, rekao je Plenković.

Komentirajte prvi

New Report

Close