Plenković najavio veliko ulaganje u moćno naoružanje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. kolovoz 2024. u 10:13
Foto: Sime Zelic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković poručio je u Kninu na 29. obljetnici VRO Oluja kako je proračun za obranu povećan za 122 posto.

“Danas smo ostvarili većinu svojih strateških ciljeva, a sada je naša zadaća da uredimo hrvatske institucije, hrvatsko gospodarstvo i da budemo budni, s obzirom na nesiguran globalni kontekst u pogledu sigurnosnih prijetnji, nezakonitih migracija i svih drugih ugroza koje nam mogu prijetiti u budućnosti”,rekao je Plenković.

Stižu haubice i HIMARS-i

Plenković je najavio daljnja ulaganja u hrvatsku vojsku, podsjetivši da je proračun za obranu povećan za 122 posto, “a ovaj prvi Rafale koji smo vidjeli danas samo je dio flote od 12 koja će do sredine iduće godine biti u potpunosti u Hrvatskoj”.

Vodimo računa o modernizaciji i drugih grana Hrvatske vojske. Uz zrakoplovstvo ulažemo u kopnenu vojsku. Hrvatska je pokrenula proces nabave samohodnih haubica od 155 mm Ceasar, dodao je.

U planu je, napominje, nabava i moćnih američkih samovoznih višecijevnih lansera raketa HIMARS, nabava modernog zapadnog tenka za hrvatsku kopnenu vojsku, “kao i posebno važna u ovom mandatu modernizacija i opremanje hrvatske ratne mornarice”.

“To ćemo činiti jer smo svjesni koliko je sigurnost bitna, koliko nas iskustvo s početka devedesetih uči da Hrvatska mora biti u stanju osloniti se na svoje snage i naravno potencirati i multiplicirati svoj osnaženi međunarodni položaj i u Sjevernoatlantskom savezu i u NATO-u”, naglasio je premijer.

Komentirajte prvi

New Report

Close