Plenković: ‘Gospodarskog pada neće biti, prihodima ćemo nadmašiti i 2019.’

Autor: Ivica Beti/VL , 04. listopad 2023. u 18:00
Martina Dalić je bila domaćin predsjedniku Vlade A. Plenkoviću i ministrima, vodstvu Večernjeg lista,.../B. ŠČITAR/PIXSELL

Konferencija Večernjeg lista u Koprivnici na temu ‘Izazovna vremena i ženska snaga’.

Večernji list je šestu godinu zaredom organizirao tematsku konferenciju “Hrvatska kakvu trebamo” posvećenu učincima aktualne ekonomske, fiskalne i monetarne politike na ukupne gospodarske tokove.

Ove godine tema je “Izazovna vremena i ženska snaga”. Mogu li žene na liderskim pozicijama bolje odgovoriti na krizu i izazove, odskaču li po svojim vještinama i stilu upravljanja složenim poslovnim sustavima, neka su od pitanja o kojima se raspravljalo.

Na konferenciju koja je održana u suradnji s Podravkom, došao je i predsjednik Vlade Andrej Plenković s nekoliko ministara.

Vrhunac investicijskog ciklusa
“Konferenciju smo prije šest godina zamislili kao mjesto dijaloga na kojem će gospodarstvenici razgovarati s predstavnicima Vlade i svih drugih zainteresiranih za gospodarski razvoj.

Ove godine, ne slučajno, razgovaramo o ženskoj snazi. U Hrvatskoj još puno moramo raditi na spolnoj ravnopravnosti i na tome da prihvatimo da smo u svijetu u kojem živimo svi isti. U Večernjem listu ponosni smo što imamo jako velik broj žena na vodećim funkcijama. Zadatak i nas medija je da otvaramo teme i budemo ogledalo društva u kojem živimo”, rekao je glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić.

Predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić zahvalila je Večernjem listu na višegodišnjoj suradnji na sada već tradicionalnoj konferenciji u Podravci. Predstavila je i izvrsne rezultate kompanije u proteklih godinu dana.

“Naša strategija razvoja i osnaživanja Podravke stvarno je tijekom proteklih godinu dana uzela velik zamah. Nalazimo se na vrhuncu investicijskog ciklusa. U tih godinu dana potrebno je reći da će svi projekti koje radimo dati puno vidljivije i jače rezultate zbog dviju odluka na državnoj razini: uvođenje eura i ulazak u Schengen. Kako je poslovna godina odmicala, efekti su postajali sve vidljiviji i jasniji, a bit će još jasniji u budućem vremenu”, istaknula je Dalić.

Nakon što je 80 milijuna investirano u tehnološku modernizaciju i razvoj poslovanja, u tijeku su projekti vrijedni oko 100 milijuna eura. Najveća je tvornica tjestenine koja je dovršena i jučer je počela prvu fazu rada, a do Božića bit će o cjelosti dovršena. Druga velika investicija je izgradnja logističko-distribucijskog centra vrijednog 48 milijuna eura, a bit će gotov iduće godine.

U Varaždinu se gradi novi pogon za primarnu preradu rajčice vrijedan 13 milijuna eura, a bit će dovršen do svibnja. Podravka proizvodnju ima i u Sloveniji te Češkoj. U Ljubljani je završena pet milijuna eura vrijedna investicija, a u dvije tehnološke linije u Mariboru ulaže se 11 milijuna eura u Mariboru. Ovoga ljeta tržišna kapitalizacija Podravke premašila je milijardu eura.

Plenković o 2024. i 2025.
U sklopu konferencije zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista Mislav Šimatović imao je “1 na 1” intervju s premijerom Plenkovićem koji je istaknuo da ne očekuje kako bi možebitni pad izvoza i industrijske proizvodnje mogao u nekom narednom vremenu utjecati na to da doživimo neke negativne stope u gospodarskom rastu…

“Gospodarski rast ove će godine biti između 2,6 i 3 posto. Svi revidiraju procjene rasta na gore. Vlada je prošlu jesen, procijenila rast od 0,7%. Već smo ga mi sami dva puta revidirali i revidirat ćemo ga ponovno za koji tjedan i očekujem da će manje-više doći do konvergencije tih procjena. A podaci u turizmu govore da ćemo biti bolji nego prošle godine, po prihodima i veći nego 2019. Inače su naše projekcije rasta za 2024. i 2025. između 2,5 i 3 posto”, rekao je premijer.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kakvi so ovo dolikocefalični infiltratori?

New Report

Close