Plan se ne provodi, 60 posto nagodbi visi

Autor: Suzana Varošanec , 09. listopad 2014. u 11:04
Suzana Košćak/ Marko Lukunić/PIXSELL

Samo 40 posto dužnika ispunjava plan restrukturanja temeljem kojeg je sklopljena predstečajna nagodba!

Samo 40 posto dužnika ispunjava plan restrukturanja temeljem kojeg je sklopljena predstečajna nagodba!

Novi je to podatak, ujedno i poziv vjerovnicima na pozorno praćenje dužnika, koji dolazi iz jedinog istraživanja u zemlji, barem koliko je poznato, na temu konkretnih učinaka ovih nagodbi. Rađeno je za potrebe velikih vjerovnika – banaka, naručitelj je HUB, a sačinile su ga Suzana Košćak, voditeljica projekta Kompleksne mreže predstečajnih nagodbi pri HUB-u i Maja Bešević Vlajo, članica Uprave u tvrtki N3 Capital Partners. Zabrinjavajući su sljedeći podaci: zaduženost nije smanjena, kao što je planirano, te su u prosjeku dužnici podbacili u ostvarivanju ciljanih prihoda, operativne dobiti i neto dobiti.

Dužnici iz uzorka 150 najvećih predstečajeva ostvarili su 10% manje prihoda u odnosu na ciljane, te 70% operativne dobiti u odnosu na planiranu. Prosječan odnos duga i imovine i dalje je visokih 82%, tj. smanjen je za 15-ak posto, dok se prosječan planirani omjer od 59% pokazuje kao nemoguća misija.

Set pitanja revizorima i dužnicima tiče se planova restrukturiranja, tj. zašto nisu postavljani na zdravim i realnim postavkama, a zamjerke Ministarstvu financija vezane su uz kontrolnu funkciju. Vjerovnici ne pristaju da bez sankcija prođu dužnici koji ne dostavljaju svoje kvartalno izvješće, koje Fina javno objavljuje. Prema istraživanju, proljetos je svega 35% iz navedenog uzorka ispunilo ovu obvezu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close