Potraga za konobarima, kuharima, sobaricama i ostalim sezoncima već je počela. Predviđa se da bi ovo ljeto u Hrvatskoj moglo nedostajati ča 30 tisuća radnika. U Dubrovniku su, stoga, već izdali dvostruko više dozvola za strane radnike nego lani.
Mladen Kukrika iz Trebinja sreću je potražio u Dubrovniku kao konobar. Mjesečno zaradi oko 1000 eura.
”Kada je bakšiš u pitanju, recimo da je to skoro plaća na plaću”, kazao je Mladen za RTL Direkt. Tisuću eura u Dubrovniku tijekom sezone mogu zaraditi i sobarice, i to za pet sati rada dnevno.
U Dubrovniku se, provjerila je ekipa RTL Direkta, za posao grill majstora može zaraditi čak 3200 eura. Na pitanje je li plaća doista tolika, vlasnik ugostiteljskog objekta koji je objavio oglas odgovorio je potvrdno.
“Naravno, to ovisi o njegovu znanju i želji za radom”, dodao je poslodavac iz oglasa.
No, ako ste se planirali javiti za posao grill majstora u Dubrovniku s plaćom od 3200 eura mjesečno, bolje da odustanete! Iako ne žele pred kamere, RTL Direkt je objavio da je pozicija popunjena! Sretni dobitnik je, iz restorana u okolici Dubrovnika kažu – top chef, inače Hrvat koji je zanat ispekao u Londonu i Dubaiju.
“To je nemoguće, pa ne prodaje on zlatni burger”, govori Željko iz Dubrovnika.
A koja je uopće prosječna plaća u ugostiteljstvu u Hrvatskoj?
“Vjerujte mi tih 3200 eura za kuhara neće dobit nepalac ii filipinac, dobit će ga Hrvat! U eurima je prosjek oko 1000 eura a uvozna radna snaga 700 eura plaća – 600 – tu negdje znači”, kazao je chef i zagrebački ugostitelj Marin Medak.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu