Piletina za 13,99 kuna, ali što zapravo jedemo?

Autor: Poslovni.hr , 10. studeni 2016. u 09:19
Foto: Tino Juric/PIXSELL

Lani smo izvezli piletine i drugih peradarskih proizvoda u vrijednosti 269 milijuna kuna.

Iako im piletina već na prvi pogled ne ulijeva povjerenje, preblijeda je, s ostacima perja, neskinutom vratnom kožom…, a kad je donesu doma, nerijetko i čudnog mirisa, kad je u pitanju cijena od 12,89 ili 13,99 kuna za kilogram, čini se, sve ograde potrošača padaju u vodu.

Dapače, na rinfuzi kakvom nas ovih dana mame neki trgovački lanci najčešće nema ni deklaracije ni bilo kakvih podataka o zemlji porijekla ili roku trajanja. No u nedostatku mjerodavnih inspekcija, slaba kupovna moć očito je prelak okidač da bi potrošači bojkotirali uvoz po dampinškim cijenama kakav na uređenijim tržištima sigurno ne bi prošao i šaka je u oko domaćoj peradarskoj industriji, piše Večernji list.

Naša piletina, a najviše panirani proizvodi veće dodane vrijednosti, desetljećima su na cijeni u Velikoj Britaniji, Austriji, Njemačkoj, Švedskoj, Španjolskoj… Lani smo izvezli piletine i drugih peradarskih proizvoda u vrijednosti 269 milijuna kuna. 

No kad je u pitanju domaće tržište, na EU tržištu koje je, kad je riječ o pilećem mesu, neto izvoznik i neke članice plivaju u viškovima, Hrvatska je očito raj u kojem najlakše mogu “utopiti” svoju robu.

Iz Italije uvozimo pureće batke i zabatke, koji su u maloprodaji već za 12,79 kn/kg, s obzirom na to da Talijani uglavnom kupuju pureća prsa. Viškovima svježe piletine zatrpavaju nas pak Poljaci, koji su zbog hiperprodukcije u Europi skinuli s trona kraljeve piletine Nijemce i Francuze. U lanjskom uvozu teškom 353 mil. kuna ili 23 tisuće tona svih vrsta peradi, od koje je oko polovice namijenjeno preradi, oko 6000 tona ili oko 5 mil. poljskih pilića završilo je na hrvatskom grillu, u rinfuzi kao pileći bataci i zabatci s dijelom leđa…

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentari (3)
Pogledajte sve


Jedemo strani DREK i onda se čudimo kako sve više ljudi umire mlado.
P.S. Nije ni domaće bolje osim ako je proizvedeno na selu i kupljeno
od poznate osobe.

da, i zaraženo trihinelozom i salmonelom…od nečeg se mora umrijeti.

Jedemo strani DREK i onda se čudimo kako sve više ljudi umire mlado.
P.S. Nije ni domaće bolje osim ako je proizvedeno na selu i kupljeno
od poznate osobe.

https://www.instagram.com/mercyforanimals/

New Report

Close