Pevex ostvario 43,9 milijuna eura dobiti, slijedi li isplata dividende?

Autor: Marija Brnić , 04. svibanj 2024. u 09:09
Foto: TOMISLAV MILETIć/PIXSELL

Ukupni prihodi premašili su 446 milijuna eura, 16 posto više nego godinu prije.

Vodeći trgovački lanac na maloprodajnom ‘uradi sam’ tržištu, Pevex, zabilježio je još jednu rekordnu godinu – ukupni prihodi u 2023., prema podacima Fine, premašili su 446 milijuna eura, što je na godišnjoj razini porast od gotovo 16 posto. Ostvarena je neto dobit od 43,9 milijuna eura, gotovo 26 posto više nego u prethodnoj 2022., a EBITDA je u 2023. iznosila 70,2 milijuna eura.

Veliki je to sustav koji zapošljava gotovo 2200 radnika te kontinuirano bilježi poslovni rast i širenje prodajne mreže investiranjem u nove centre. Upravo je objavljeno kako na 15 tisuća četvornih metara zemljišta u Zaboku i ishođenih potvrda kreće s gradnjom novog prodajnog centra, u čiju gradnju ulaže šest milijuna eura.

Investicijski ciklus
Prodajna mreža Pevexa u Hrvatskoj broji ukupno 29 centara, a razvojnim planom predviđeno je njezino povećanje na 40 prodajnih centara. U tijeku su, prema informacijama iz kompanije, pripreme i za početak realizacije projekta izgradnje novog centra u Gospiću, a za lipanj je zakazano otvorenje Centralnog skladišta na zagrebačkom Jankomiru, a u rujnu i novog centra u Poreču.

“Naš investicijski ciklus ide željenom dinamikom, a ekspanzija kompanije kao razvojna strategija uključuje daljnji rast kako organski tako i otvaranje novih prodajnih centara”, istaknuo je predsjednik Uprave PEVEX-a Krešimir Bubalo.

Iz prošle godine ostaje, pak, otvoreno pitanje vlasničkih odnosa. Započet je, naime, bio postupak prodaje većinskog udjela kompanije, ali je potom i obustavljen, nakon što nisu zaprimljene ozbiljne ponude od investitora kojima su poslani pozivi za sudjelovanje u tom procesu.

Zategnuti odnosi
Taj su proces inicirala dvojica od tri glavna dioničara, vlasnik PPD-a i ENNA-e Pavao Vujnovac i Mario Radić, jedan od ključnih ljudi u DP-u. Zajedno Vujnovac i Radić drže 53 posto dionica Pevexa, dok treći, Jurica Lovrinčević, savjetnik bivšeg ministra gospodarstva Davora Filipovića, koji inače posjeduje nešto više od 23 posto dionica, nije sudjelovao u procesu.

Između Lovrinčevića, Radića i Vujnovca zategnuti su odnosi već neko vrijeme, među ostalim i zbog neisplate dobiti, pa će biti zanimljivo hoće li nakon još jedne sjajne poslovne godine, u prijedlogu za glavnu skupštinu Pevexa uskoro biti predložena podjela dividendi.

Komentirajte prvi

New Report

Close