Petrokemija će plin nabavljati od Ine i PPD-a

Autor: Saša Paparella , 20. srpanj 2015. u 22:00
Novi ugovori za stabilnu proizvodnju /Boris Šćitar/VL/PIXSELL

S dobavljačima je postignut i sporazum o otplati duga za već isporučeni plin.

Petrokemija je zaključila, temeljem provedenog međunarodnog natječaja, nove ugovore za opskrbu prirodnim plinom u plinskoj godini 2015./2016. s najpovoljnijim dobavljačima po natječaju: zagrebačkom Inom i vukovarskim Prvim plinarskim društvom (PPD-om).

"Također su s dobavljačima Ina d.d. i PPD d.o.o. postignuti sporazumi o otplati duga za isporučeni plin, kao i revidirani uvjeti isporuke plina od veljače do rujna 2015. Petrokemija je zaključenjem ovih ugovora i sporazuma osigurala dovoljne količine plina za stabilnu planiranu proizvodnju, kao i uspješno provođenje zadanih ciljeva vezano uz prirodni plin iz Revidiranog programa restrukturiranja i financijske konsolidacije 2015.-2019., a sukladno Strategiji nabavke prirodnog plina koja je sastavni dio programa", navode iz Petrokemije.

Postignutim uvjetima isporuke plina ostvaren je, ističu, jedan od preduvjeta za daljnje restrukturiranje i financijsku konsolidaciju tvrtke. Proteklih se godina pisalo da su Ina i PPD zainteresirani za ulazak u vlasničku strukturu Petrokemije. Ina je s Petrokemijom desetljećima bila u zajedničkom tehnološko-proizvodnom sustavu, pri čemu je naplaćivala plin po cijeni i do 30% višoj nego što ga dobivaju drugi europski proizvođači mineralnih gnojiva. Tek nakon liberalizacije tržišta 2014. Petrokemija počinje kupovati plin od PPD-a po nešto nižoj cijeni. 

Komentirajte prvi

New Report

Close