Hrvati s prosječnim dnevnim unosom u organizam 11,6 grama soli drže visoko treće mjesto među državama širega europskog prostora.
Na prva dva su Turci s 18 i Mađari s 15 grama. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje maksimalno pet grama soli u danu. U nacionalnoj strategiji o smanjivanju prekomjernog unosa soli stoji da se dnevna količina do 2020. mora smanjiti 20%, a pekarska industrija etiketirana je kao glavni krivac jer, ističu, s kruhom i pekarskim proizvodima unosimo 30-40 posto soli. Iako je Vindijina pekarnica Latica već smanjila udjel soli u svim svojim proizvodima, a na tom su tragu i Čakovečki mlinovi te Mlin i pekare iz Siska, direktor Hrvatske udruge proizvođača pekarskih i slastičarskih proizvoda Mijo Prgomet nezadovoljan je zbog "neargumentirane paljbe mjerodavnih koje su fokus usmjerile isključivo na pekarstvo".
Daleko iza nas su, kaže, godine kad smo jeli puno kruha, 80- 90 kg. Sada ga konzumiramo manje od europskoga prosjeka, 50-ak kg godišnje, dok je prosjek EU 53 kg, iznosi Prgomet. "Pekarstvo se optužuje da je trovač nacije, a istodobno se za pršut, kulen i ostale mesne delicije koje sadrže znatno veće udjele soli u Ministarstvu poljoprivrede i ostalim institucijama ističe da kod mesnih proizvoda smanjenje udjela kuhinjske soli nije moguće zbog specifične tehnološke uloge – sigurnosti", proziva Prgomet. Odrasla osoba na dan u organizam unese oko 12 gr soli, od čega se na kruh odnosi tek oko 2,2%, tvrdi i upozorava:
"Smanji li pekarska industrija udjel soli na 1,8 pa i do 1,4%, ili kruh potpuno izbacimo s jelovnika, tko će i kako smanjiti golemi ostatak do preporučenih pet posto?" Smatra kako ovo nije atak samo na pekarstvo već i mlinarstvo i ratarstvo jer pekari koriste 90-95% sirovine s hrvatskih oranica. Nije, kaže, zagovornik teorija zavjere, no kako je svaki sedmi kruh iz uvoza te je sve izraženija promidžba bezglutenskih pekarskih proizvoda, također uvoznih i od brašna čija je cijena 10-15% skuplja od krušnog brašna, otvaraju se dvojbe o još jednom ciljanom udaru na domaće pekarstvo. Uz ostalo, Hrvatska je tržište širom otvorila uvozu, a Mađari imaju kodeks koji uvjetuje 80% lokalnih proizvoda na policama trgovina.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.truju nas toliko da zbilja ne znam zašto su tako pohlepni. neka nam daju jebeni obični kruh, a sva ova sranja sa sjemenkama GMO i ostalim smećem neka daju svojoj dječici.
Mislim da su veci problem raznorazni aditivi i kemija koju stavljate u kruh nego sol.
stavljaju oko 7, 8-9 raznoraznih aditiva, to i poskupljuje cijenu kruha, da je samo brašno, kvasac i sol, mogli bi skinuti 30% bez problema
i takozvano crno brašno koje je ustvari bijelo sa bojom da bude malo tamno.
Mislim da su veci problem raznorazni aditivi i kemija koju stavljate u kruh nego sol.
Uključite se u raspravu