Pavao Vujnovac osnovao SSH investicijski holding u Švicarskoj

Autor: Marija Brnić , 24. lipanj 2024. u 22:00
Proces prilagodbe vlasničke strukture potrajati će oko godinu dana, a Švicarska je izabrana jer je država s jednim od najrazvijenijih financijskih tržišta u Europi/M. Habljak/PIXSELL

SSH će upravljati tvrtkama u kojima je Vujnovac vlasnik kao fizička osoba.

Najveći hrvatski gospodarstvenik Pavao Vujnovac pokrenuo je poslovanje u Švicarskoj, točnije, osnovao je Sustainable Solutions Holding (SSH), investicijski holding kojim će upravljati svojim kompanijama.

U objašnjenju ove vijesti naglašava se kako je riječ o krovnom investicijskom holdingu koji upravlja udjelima u onim kompanijama u kojima je Vujnovac izravno vlasnik kao fizička osoba.

Internacionalizacija portfelja
“Nova vlasnička struktura, odnosno prilagodba s vlasništva fizičke osobe na investicijski holding, omogućit će daljnju internacionalizaciju portfelja te jednostavniji pristup međunarodnim financijskim tržištima”, stoji u službenom priopćenju o ovom potezu koji je, kako je predstavljeno, nastavak procesa korporativnog restrukturiranja, kojim se Vujnovac povlači iz operativnog poslovanja kompanija u kojima ima vlasništvo te preuzima ulogu financijskog investitora.

Taj proces prilagodbe vlasničke strukture u tvrtkama u vlasništvu Vujnovca procjenjuje se da će potrajati oko godinu dana, a u obrazloženju razloga registracije investicijskog holdinga u Švicarskoj ističe se kako je riječ o državi s jednim od najrazvijenijih financijskih tržišta u Europi..

“Upravo je pristup nekima od najvećih europskih financijskih institucija ključan razlog u prilagodbi vlasničke strukture.

Time se ponajviše smanjuje rizik za hrvatsko financijsko tržište na kojem dominiraju banke, a samim time i stroga regulatorna pravila oko kapitalne izloženosti prema istoj vlasničkoj strukturi, bez obzira na činjenicu da je riječ o kompanijama koje uspješno zasebno funkcioniraju”, ističe se u priopćenju.

Iz službene objave informacije o SSH-u doznaje se da će u prvoj fazi kao investicijski fond koji će ulagati u državama šireg okruženja, a potom diljem Europe, a fokus i dalje ostaje na energetici, logistici, proizvodnji hrane i pića, maloprodaji te nekretninama.

Plaćenje poreza kao do sada
Osnivanje SSH u Švicarskoj po priopćenju isključivo konsolidira vlasništvo i među kompanijama s prilagođenom vlasničkom strukturom i dalje neće biti financijske kroskolaterizacije ili slične kreditne povezanosti. Što se poreza tiče, kompanije će prema priopćenju nastaviti zapošljavati i plaćati sva davanja u zemljama u kojima imaju sjedište.

Komentirajte prvi

New Report

Close