Panika, Bruxelles traži redukciju proizvodnje mlijeka

Autor: Božica Babić , 08. rujan 2016. u 07:58
Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Uredba EK u provedbi od 11. rujna, Ministarstvo šuti, a proizvodimo tek polovicu vlastitih potreba…

Ukidanjem proizvodnih kvota za mlijeko 31. ožujka 2015. Europska komisija otvorila je Pandorinu kutiju pa sada zbog povećane proizvodnje te gomilanja zaliha, uzrokovanih i ruskim embargom, nastalu štetu pokušava riješiti usvajanjem Uredbe o redukciji proizvodnje mlijeka.

 

10eura

interventne potpore po mliječnom grlu dobila je Hrvatska iz zajedničke europske blagajne.

“Europa je zatrpana zalihama, što je uzrokovalo urušavanje cijena te su i donedavno rentabilna gospodarstva prisiljena zatvarati farme. Uredba EK na snagu stupa 11. rujna pa proizvođačima mlijeka ostaje kratak rok za pripremu. U tom procesu značajnu ulogu mogu imati proizvođačke organizacije ako to država članica propiše. U Hrvatskoj postoje dvije, no njih nitko nije ni obavijestio ni konzultirao o budućim mjerama i obvezama”, upozorava Miroslav Kovač, tajnik udruge OPG-ova Život i proziva Ministarstvo poljoprivrede, koje šuti o toj problematici iako bi posljedice mogle biti pogubne s obzirom na to da je proizvodnja mlijeka u RH već dramatično pala, s oko 500 tisuća tona vratili smo se na količine iz 2003. Europarlamentarka Marijana Petir podsjeća na to da je EK izdvojila 500 milijuna eura pomoći, od kojih je 150 milijuna namijenjeno upravo za smanjivanje proizvodnje mlijeka. I ona upozorava na to da RH nema prostor za smanjenje proizvodnje jer “proizvodimo tek polovicu vlastitih potreba, a trend propadanja proizvođača rapidno raste, mjesečno njih 200 zatvori farmu”.

“EK je za Hrvatsku odredila 10 eura po grlu, što nije dostatno i to je svakom jasno“, upozorava Petir izražavajući nezadovoljstvo što je RH dodijeljeno samo 1,52 milijuna eura pomoći, a nije jasno “kojim se kriterijima Komisija vodila te zašto hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede na to nije pravodobno reagiralo”.
Smatra da je u RH nužno uvesti interventnu otkupnu cijenu od 30 eurocenti po kilogramu mlijeka, rokovi plaćanja ne smiju biti dulji od 30 dana, maloprodajna cijena mlijeka ne smije biti niža od 70 eurocenti po litri (5 kuna) jer je proizvodna cijena mlijeka gotovo 50 eurocenti, pa proizvođači gube umjesto da ostvare zaradu. Nužno je, ističe, žurno riješiti i pitanje nepoštene trgovačke prakse jer “u suprotnom ćemo i dalje izdvajati financijska sredstva, proizvođači će zatvarati farme, a uvoz mlijeka bit će sve veći”.

Komentari (2)
Pogledajte sve

proteklo desetljeće ulaganje u farme i osnovna stada se poticalo, da bi sada rekli, dajte vi to zatvorite, ne treba više, koliko je država vratila kapitalnih ulaganja za objekte, koji sada stoje prazni, a vlasnici u dugovima, problem je što danas i do sada svaki k može biti ministar i kada sve za.ebu nikome nisu odgovorni

Kvote, regulacije, barijere, subvencije, nameti, redukcije, iznude, pogodovanja, kazne… S punim pravom nismo bili zadovoljni u bivšoj Jugi kada nam je centralni komitet određivao što trebamo raditi, misliti, koliko čega proizvoditi, po kojoj cijeni itd. itd. I onda kada smo se teškom mukom toga riješili prvom prilikom smo izglasali ulazak u EU, centralno planiranu političku uniju daleko nekompatibilnijih nacija nego što su to bile bivše Jugoslavenske. I k tome naravno unija u kojoj igramo još manje važnu, zapravo potpuno nebitnu i beznačajnu, ulogu nego prije. Da nije tragično bilo bi smiješno.

New Report

Close