Pale se pogoni kutinske Petrokemije uoči skupštine dioničara

Autor: Marija Brnić , 01. kolovoz 2024. u 07:00
Skupština dioničara Petrokemije zakazana je za 7. kolovoza, a tek se čeka rasplet odnosa države i turskog Yildirima/Igor Šoban/PIXSELL

S nestrpljenjem se u Kutini čeka i rasplet odnosa većinskog vlasnika Yildirima iz Turske i države.

Uoči glavne skupštine koja je zakazana za idući tjedan, 7. kolovoza, u Petrokemiji će se, prema najnovijim najavama, konačno upaliti pogoni i pokrenut će se proizvodnju.

Za taj postupak već se danima, prema dostupnim informacijama iz kompanije, obavljaju pripreme, koje su iznenadile radnike budući da im je prije mjesec dana, nakon višekratnog odgađanja, najavljivano kako će se s proizvodnjom startati s prvim danom rujna.

Ranijem početku rada vesele se, jer pogoni za proizvodnju uree, koja je i glavni proizvod Petrokemije, stoje još od početka godine, odnosno još od kraja studenog.

S nestrpljenjem se u Kutini čeka i rasplet odnosa većinskog vlasnika Yildirima iz Turske i države pa su oči uprte i u zakazanu skupštinu na kojoj su prema predloženom dnevnom redu tek uobičajene točke za usvajanje godišnjeg financijskog izvješća za prošlu godinu. Nije isključeno da se u zadnji čas predlože i druge točke.

Namjeru pokretanja proizvodnje početkom idućeg tjedna u kutinskoj tvornici mineralnih gnojiva upravo se i dovodi u vezu sa zakazanom glavnom skupštinom budući da u međuvremenu nisu nestali razlozi zbog kojih je proizvodnja zaustavljena, a prije svega je to bila cijena plina s kojom Uprava nije mogla organizirati pozitivnu proizvodnju.

Štoviše, posljednjih dana cijena plina, koja predstavlja i najveći trošak u proizvodnji, značajno je porasla u odnosu na prethodnih nekoliko mjeseci kada se na burzama ustalila na oko 33 eura po megavatsatu, a trenutno prelazi 37 i pol eura.

Značajan porast bilježi i cijena struje pa se tim više otvara pitanje što se to promijenilo u poslovnoj politici da je dosad neprihvatljivo visoka cijena plina s kojom je nemoguće organizirati pozitivan rad postala manji problem. 

Komentirajte prvi

New Report

Close