Telekomima pali prihodi, nadaju se poslu s Vladom

Autor: Jadranka Dozan , 03. lipanj 2013. u 16:58
Thinkstock

Još samo nekoliko dana telekom operatori imaju za vaganje ponuda kojima će pokušati osvojiti dvogodišnji posao s Vladom vrijedan oko 40 milijuna kuna. Idući ponedjeljak istječe, naime, natječajni rok za ponude govornih, podatkovnih i mješovitih usluga.

Još samo nekoliko dana telekom operatori imaju za vaganje ponuda kojima će pokušati osvojiti dvogodišnji posao s Vladom vrijedan oko 40 milijuna kuna. Idući ponedjeljak istječe, naime, natječajni rok za ponude govornih, podatkovnih i mješovitih usluga (i pratećih uređaja) u pokretnoj i elektroničkoj komunikacijskoj mreži. Budući da telekom sektor u cjelini i u prvom tromjesečju 2013. bilježi pad prihoda, tvrtke iz tog sektora zasigurno su pozdravile Vladin natječaj, ističe se u Sektorskim analizama zagrebačkog Ekonomskog instituta objavljenim potkraj prošlog tjedna. 

Fiksna mreža kopni 
Uz izazove poslovanja u recesijskim vremenima i promjenama koje nose nove tehnologije, i nadalje se očekuje pad broja korisnika i odlaznog prometa u nepokretnoj mreži, ističe autorica analize Ljiljana Božić. U fiksnoj mreži lani je zabilježen pad broja priključaka za 6,9 posto, utrošeno je čak 15,5 posto manje minuta razgovora, a ukupni prihodi od telefonskih usluga u nepokretnoj mreži u zadnjem su lanjskom kvartalu bili 16,2 posto manji nego godinu prije. Iako je i u pokretnoj mreži broj korisnika pao (na 4,97 milijuna u zadnjem kvartalu, što je najmanje u dvije godine), u njoj je porasla  minutaža razgovora (+13,3%) i broj poslanih SMS-ova (+11%). No, prihodi nisu slijedili taj rast. Posljednji lanjski kvartal prihodno je u tom segmentu bio 8% slabiji nego godinu prije. Prosječne cijene telefonske opreme i usluga u 2012. su, naime, pale 5,2 posto, a ni ove godine nisu rasle. Komunikacije su općenito jedna od rijetkih kategorija potrošnje kojoj cijene padaju.Širenje širokopojasnog pristupa internetu i povećanje njegove brzine potiču zamjenjivanje komunikacije putem fiksne mreže onom putem interneta. Tome pridonosi i smanjenje cijena pristupa internetu, kao i telefonskih usluga u pokretnoj mreži", naglašava se u analizi. 

Više ulažu nego lani
Realno je očekivati i da će broj korisnika pametnih telefona i dalje rasti, čime hrvatski građani prate globalne trendove. Prema međunarodnim istraživanjima (GfK), u prvom dijelu prošle godine u svijetu je prodano 650 milijuna pametnih telefona, a 80 posto prodanih mobilnih telefona u tom razdoblju bili su upravo 'smart'. Konkurencija u telekom sektoru postaje sve oštrija, a kako bi privukli i zadržali korisnike, operatori su prinuđeni istu kvalitetu usluga nuditi po povoljnijim cijenama. S tim u vezi očekuje se daljnje fokusiranje na razne paket-ponude. Na važnosti kao izvor prihoda operatora dobiva i usluga televizije. Praćenje tehnoloških trendova zahtijeva od operatora stalna ulaganja pa ih i povećavaju, ističe Božić, navodeći da je VIPnet u prvom kvartlu u nepokretne i pokretne širokopojasne tehnologije uložio 14,4 milijuna eura ili  8,3 posto više nego lani, dok HT nastavlja ulagati u 4G mrežu. 

Pristup internetu

Još ispod prosjeka EU 

Prema broju priključaka širokopojasnog interneta Hrvatska zaostaje za prosjekom EU, ali mu je bliže od Bugarske, Rumunjske, Slovačke, Grčke, Letonije, Poljske. U EU-27 ima ga 73% kućanstava i 90% poduzeća, a u Hrvatskoj 60% kućanstava i 88% poduzeća.

Komentirajte prvi

New Report

Close