‘Ozdravili smo gospodarstvo, imamo lijek i za građevinu’

Autor: Marija Brnić , 08. siječanj 2015. u 22:00
Potpredsjednik Vlade Branko Grčić i ministri Lalovac, Vrdoljak, Lorencin i Maras/Sanjin Strukić/PIXSELL

Pripremili smo 30 projekata od po 10 do 220 mil. eura koji će nas podići, najavio je potpredsjednik Grčić.

Prigodno se na postignute rezultate u tri godine rada Vlada trebala osvrnuti još u prosincu, pa se jučerašnja konferencija, ma koliko potpredsjednik Branko Grčić uvjeravao u suprotno, ne bi sagledavala u kontekstu aktualne predizborne kampanje.

"Morali smo se obratiti nakon isteka tri godine mandata", objašnjavao je Grčić, najavivši da će ubuduće Vladin gospodarski tim kvartalno predstavljati pomake u daljnjem ozdravljenju hrvatskog gospodarstva. Dosad je, kaže, Vlada uspjela preokrenuti trend iz negativnog, opterećenog krizom, prema pozitivnom, koji će se, uvjerava, nastaviti i u 2015., a puni efekti mukotrpnog rada Vlade tek će se vidjeti u godinama koje slijede. Nizom statističkih pokazatelja Grčić i njegovi kolege iz Vlade pokušali su dokazati kako je Vlada uspjela restrukturirati ekonomiju. "Iz jedne trgovačke, rentijerske ekonomije temeljene isključivo na skupom zaduživanju i uvozu, postali smo ekonomija okrenuta proizvodnji i izvozu", istaknuo je Grčić.

 

Vrdoljak

Uhvatili smo se vrućeg krumpira brodogradnje, pokrenuli reindustrijalizaciju, postajemo i energetski lider regije

Među ohrabrujućim podacima i najavi oporavka uz rast izvoza i industrijske proizvodnje naveden je i podatak prikupljen zahvaljujući fiskalizaciji, kojom je potrošnja lani porasla za 7 posto, a raste i u prvih sedam dana 2015. Slaba točka, priznaje Grčić, ostaje građevinski sektor, koji i dalje vuče BDP ispod nule. No, lijekom za taj sektor Grčić najavljuje novi investicijski val s kojim Vlada kreće, a zahvaljujući kojem će i građevinarstvo dobiti nove poslove."To je naša strategija, pripremili smo golem broj projekata, 30 velikih i pojedinačno teških između 10 i 220 milijun eura, koji će Hrvatsku podići gore", najavio je Grčić. Na listi koju je predstavio projekti su financirani kroz EU fondove, no investicije će sigurno biti i veće jer popisu, podsjeća i Grčić, treba pridodati i ranije najavljivane i pokrenute projekte poput gradnje TE Plomin C, Kupara ili zagrebačke zračne luke.

 

Maras

Izvukli smo zemlju iz krize u koju su nas uvalili HDZ-ovci nestručnim i dijelom korumpiranim postupcima

Među najvećim su projektima poduprtim od EU, a koji su ugovoreni i u fazi provedbe natječaja, vodoopskrbni i sustavi odvodnje u Osijeku, Poreču, Čakovcu i Vukovaru te Novoj Gradiški i Županji, a vrijednost projekta je 1,9 milijardi kuna. U sektoru prometa građevincima se otvara najvredniji projekt gradnje drugog kolosijeka i rekonstrukcija pruge Dugo Selo-Križevci (1,3 milijarde kuna), te gradnja mosta Čiovo i prva faza razvoja zračne luke Dubrovnik (750 milijuna kuna). Na Grčićevoj listi ulaganja su i 230 milijuna kuna težak projekt Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija, 180 milijuna kuna vrijedno ulaganje u razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu riječkog sveučilišta, uz gradnju studentskog doma u Rijeci, za koji je osigurano 112 milijuna kuna.

Grčić do kraja mandata očekuje još niz projekata poduprtih od EU. Među njima je druga faza razvoja Zračne luke Dubrovnik, teška 1,3 mlrd. kuna, a najveći broj projekata odnosi se na gradnju i uređivanje vodno-komunalne infrastrukture, pri čemu je najvredniji onaj u Rijeci (852 mil. kn), te na centre za gospodarenje otpadom. Na toj je listi i gradnja centra za kompetencije u translacijskoj medicini Srebrnjak, u koji se ulaže 345 milijuna kuna, a 220 milijuna kuna vrijedit će rekonstukcija studentskih domova u Zagrebu.

Komentari (22)
Pogledajte sve

viewer,
lijepo od vas da nas poducavas di je slovenija, ali iako volim sloveniju nisam je nikad vidio za uzor(jer sam imao veca nadanja). ali to je problem svih vas kojima vidik zavrsava na luckom i misle da je iza tog prazan prostor.

SDP U SABORU TRAŽIO DA SE OSIM HIMNE LIJEPA NAŠA IZVODI I HIMNA HEJ SLAVENI:

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/80404-video-pogledajte-kako-se-sdp-ovka-gordana-grbic-cak-i-1990-javno-borila-protiv-izvodenja-hrvatske-himne.html [dnevno.hr]

Čak su bidni obrisali snimku na YouTubu valjda misleći da nitko drugi nema snimku kojom su tražili u Hrvatskom Saboru da se svira himna Hej Slaveni.
A sigurno i u Saboru postoji snimka zahtjeva.


A koji likovi majko mila….pa čim se oni dopingiraju…Ovo meni liči na ispiranje mozga u dvorani Jehovnih svedoka…..??? Pa oni nisu sposobni voditi poljoprivrednu ljekarnu a kamoli državu…koje budaletine…?

Jos se nije rodio onaj koji ce uspjesno voditi drzavu punu debila.

to je sve samo predizborno glumatanje jer su prekosutra izbori pa se nadaju da će neki naivac povjerovati u laži grćića i milanovića!!!

New Report

Close