Ovo su profili tvrtki koje dobivaju Marasove potpore

Autor: Marija Brnić , 21. kolovoz 2013. u 12:09
Gordan Maras; Photo: Anto Magzan/PIXSELL

Među najkvalitetnijim projektima je nabavka CNC stroja i aparata za varenje, te mosne dizalice i kompresora za Midi doo.

Ministarstvo poduzetništva i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije dodijelile su 71,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za 103 projekta od ukupno 414 kandidiranih na natječaju za  potpore u okviru programa  jačanja poslovne konkurentnosti.

Najviše projekata, 19, kao i sredstava, 12,96 milijuna kuna, financirano je iz područja proizvodnje metala i proizvoda od metala,  a slijede proizvodnja elektornike, uređaja i opreme, te drvna industrija. Četvrtina projekata koji su dobili potpore je s područja grada Zagreba, a po broju poduprtih projekata odskaču još Zagrebačka, Međimurska i Virovitičko-podravska županija, dok iz tri županije nije bilo projekata – Dubrovačko-neretvanske, Ličko-senjske i Požeško-slavonske. 

Ministar poduzetništva Gordan Maras očekuje da će se ovim potporama do konca iduće godine  ukupno otvoriti 1001 radno mjesto, te povećati prihodi poduzetnika za 13,8 posto. Zahvaljujući potporama će se smanjiti troškovi korisnika potpora za 3,5 posto, dok će njih 83 od 103 izaći s novim proizvodima, a 82 će pojačati izvoz, s time da će mnogi od njih i prvi put iskoračiti na strana tržišta. 

Među najkvalitetnijim projektima koji su dobili bespovratnu potporu je nabavka CNC stroja i aparata za varenje, te mosne dizalice i kompresora za čakovečku tvrtku Midi doo. Tvrtka se bavi proizvodnjom metalnih konstrukcija, a nabavku novih strojeva sama će financirati sa 2,1 milijun kuna, dok joj je država kroz ovaj program dala 737 tisuće kuna bespovratne potpore. Trenutno Midi zapošljava 113 radnika, a zahvaljujući potpori očekuje do konca godine zaposliti još 11 novih radnika, a računa i na povećanje prihoda, koji su koncem prošle godine iznosili 53,2 milijuna kuna.  

Na listi najatraktivnijih projekata je i Zagrebpetrol doo, tvrtka za ekološko sakupljanje, skladištenje i obradu otpada. Za kandidirani projekt nabave nove opreme i ulaganje u edukaciju zaposlenih sama tvrtka sudjeluje s 4,1 milijun kuna, dok je država dala potporu od 1,37 milijuna kuna. Potporom u Zagrebpetrolu očekuju da će povećati broj zaposlenih sa sadašnjih 34 na 40 do konca iduće godine, a zahvaljujući novim uslugama i povećanju izvoza prihode s 10,1 milijuna kuna povećati na najmanje 15 posto. 

Piramidi doo iz Sesveta, koja se bavi proizvodnjom staklene farmaceutske ambalaže, dodijeljena je potpora u visini 997 tisuća kuna za projekt opremanja linija za proizvodnju ampula. Sama tvrtka u projekt investira 2,4 milijuna kuna, a očekuje da će joj potpora države pomoći da broj zaposlenih sa 139 do konca iduće godine poveća za 19 novih, a osim većeg izvoza i prihoda koji su koncem prošle godine dosezali 70 milijuna kuna u Piramidi ističu i da će poboljšane linije proizvodnje pridonijeti i smanjenju potrošnje stakla, te kisika. 

Više o projektima koji su dobili potporu države možete pročitati u sutrašnjem tiskanom izdanju Poslovnog dnevnika!

Komentari (5)
Pogledajte sve

Moze li biti gluplji naslov od od ovoga

Ovo su profili tvrtki koji dobivaju Marasove potpore.

Ispada kao da Maras nesto daje iz svog dzepa. To su novci hrvatskih poreznih obveznika.

koji su to smiješni brojevi…21, 1001 … ko’ da sam u Lidlu.

stvarno mali poduzetnici…kako mu i ime ministarstva kaže

Jednima otimaju drugima djele to je pravna drzava

New Report

Close