Ovo su detalji novog režima prelaska granice Hrvatske i Slovenije

Autor: Poslovni.hr , 20. listopad 2023. u 15:00
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Slovenije objavilo je detaljne upute o novom režimu prelaska granica s Hrvatskom i Mađarskom.

Slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar potpisao je danas Uredbu o uređivanju graničnih prijelaza s Hrvatskom i Mađarskom na kojima je dopušten prelazak državne granice za vrijeme trajanja privremene kontrole.

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Slovenije objavilo je detaljne upute o novom režimu prelaska granica s Hrvatskom i Mađarskom. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Vlada Republike Slovenije u četvrtak je donijela uredbu kojom se u subotu, 21. listopada 2023. u ponoć (u noći s petka na subotu), uvodi privremena ponovna kontrola na unutarnjim granicama Slovenije s Hrvatskom i Mađarskom, a trajat će do 30. listopada 2023. godine.

Privremeno ponovno uvođenje kontrole krajnja je mjera proporcionalna utvrđenoj prijetnji. Mjere će se provoditi koordinirano i u suradnji s policijama Italije, Hrvatske i Mađarske.

Prelazak granice s Hrvatskom

Za prelazak unutarnje kopnene granice s Hrvatskom uspostavljeno je 12 graničnih prijelaza za međunarodni cestovni putnički i teretni promet:

– Sečovlje (Sicciole) – kontrolna točka,

– Dragonja (Dragogna),

– Sočerga,

– Starod,

– Jelšane,

– Petrina,

– Metlika,

– Obrežje,

– Dobovec,

– Gruškovje,

– Zavrč in

– Petišovci.

Za prelazak unutarnje kopnene granice s Hrvatskom uspostavljeno je sedam graničnih prijelaza za međunarodni željeznički promet:

– Rakitovec,

– Ilirska Bistrica,

– Metlika,

– Dobova,

– Rogatec,

– Središče ob Dravi i

– Lendava.

Za prelazak unutarnje kopnene granice s Hrvatskom samo za osobe koje imaju pravo na slobodno kretanje prema pravu Europske unije, definirano je 12 graničnih prijelaza za međunarodni cestovni putnički i teretni promet:

– Podgorje,

– Babno polje,

– Vinica,

– Slovenska vas,

– Rigonce,

– Orešje,

– Bistrica ob Sotli,

– Imeno,

– Rogatec,

– Ormož,

– Središče ob Dravi i

– Gibina.

Osobe koje imaju pravo na slobodno kretanje prema pravu Europske unije su državljani Europske unije i državljani Norveške, Islanda, Lihtenštajna, Švicarske i članovi njihovih obitelji bez obzira na nacionalnost. Oni su također državljani trećih zemalja i članovi njihovih obitelji, bez obzira na državljanstvo, koji u skladu s ugovorima između Unije i njezinih država članica, s jedne strane, i tih trećih zemalja, s druge strane, imaju pravo na slobodno kretanje jednako slobodnom kretanju građana Unije.

Prelazak granice s Mađarskom

Za prelazak unutarnje kopnene granice s Mađarskom uspostavljena su dva granična prijelaza za međunarodni cestovni putnički i teretni promet:

– Dugo selo – Hosszúfalu i

– Pince (autocesta) – Pince.

Za prelazak unutarnje kopnene granice s Mađarskom uspostavljen je jedan granični prijelaz za međunarodni željeznički promet:

– Hodos – Hodos.

Za prelazak unutarnje kopnene granice s Mađarskom samo za osobe koje imaju pravo na slobodno kretanje prema pravu Europske unije, uspostavljeno je šest graničnih prijelaza za međunarodni cestovni putnički i teretni promet:

– Pince (lokalna cesta) – Pince,

– Prosenjakovci – Pártosfalva,

– Hodoš – Hodoš,

– Kobilje,

– Čepinci i

– Martinje.

Osobe koje imaju pravo na slobodno kretanje prema pravu Europske unije su državljani Europske unije i državljani Norveške, Islanda, Lihtenštajna, Švicarske i članovi njihovih obitelji bez obzira na nacionalnost. Oni su također državljani trećih zemalja i članovi njihovih obitelji, bez obzira na državljanstvo, koji u skladu s ugovorima između Unije i njezinih država članica, s jedne strane, i tih trećih zemalja, s druge strane, imaju pravo na slobodno kretanje jednako slobodnom kretanju građana Unije.

Prelazak granice s Italijom

Također, zbog promijenjene situacije u Europi i na Bliskom istoku, i Italija je odlučila uvesti kontrole na zajedničkoj granici sa Slovenijom. Bit ove privremene mjere, koja će trajati od 21. listopada do 30. listopada 2023. godine, je suzbijanje terorizma i organiziranog kriminala.

U razgovoru s talijanskim kolegom Piantedosijem ministar Poklukar istaknuo je nužnost privremenosti i proporcionalnosti ove mjere. Pozvao je i talijanskog kolegu da mjere moraju biti proporcionalne i prijateljske prema našim građanima, kako se ne bi prekidale kulturne, prijateljske i obiteljske veze ljudi koji žive uz granicu.

Informacije za putnike

Putnici na graničnim prijelazima trebaju se pridržavati odredbi o podobnosti prelaska granice na svakom graničnom prijelazu, izmijenjenog režima prometa, pridržavati se uputa policije i podvrgnuti se graničnoj kontroli. Prilikom prelaska granice dužni su pokazati važeću ispravu za prijelaz granice pa prije prelaska granice trebaju provjeriti valjanost putnih isprava.”

Komentari (3)
Pogledajte sve

Tih  pet   Janeza na svakih 100 km ….tko bi ih uopće gledao…a kamolli da na njih troši

vrijeme i   novac  za organizaciju bilo čega…

Pa, oni su jadniji od nas..i bez PREPRODAje ROBA iz  Hrvatske prema AUSTRIJI oni  nemaju

s čim se pohvaliti ?  Koga će loviti i otrivati  ?  Miševe  i glodavce  u poljima……….čovječe

šta smo mi skrivili  –  da nas  JANEZI OPET   hebu u mozaK?

 

Pa, oni kućice neće maknuti NIKADA -.—N I K A D A  …odgađati će to do  drugog stoljeća,

tako dugo dok im netko ne da po  .p..čky. A to mogu dobiti samo od srednje Europe i Austrije.

Kakva  blamaža  i  podlost  Slovenaca ….

 

<span style=”vertical-align: inherit;”><span style=”vertical-align: inherit;”>LAŽLJIVI SLOVENCI ! </span><span style=”vertical-align: inherit;”>Pod izgovorom terorizma POVUKLI SU novce iz EU FONDOVA …</span></span>

 

<span style=”vertical-align: inherit;”><span style=”vertical-align: inherit;”>Ode turizam u PČM …ponovno nepregledne kolone i sranja !</span></span>

 

Sve  uknjižbe imovinew slovenaca zaustavite a njih svakog zaustavite – kako o0ni rade nama –

posebno ih promatrajnte  jer su sumnjivi svima …

Pa,  to je tako licemjerno …….ja ih ne bi pustila više nikad u Hrvatsku bez rigorozne kontrole

dokumenata, AUTOMOBILA,  potvrda  o zdravstvenom stanju,  pregledu svega na tijelu

i  obvezano svi na kolonoskopiju …JOj, kako bi ih ja sve maltretorala i sve bi to bilo

premalo –  za ono -što oni rade nama …

Imigranti će i dalje slobodno hodati i prolaziti sve do željenog cilja.

New Report

Close