Ove godine oporavak građevinarstva

Autor: Darko Bičak , 01. siječanj 2014. u 22:00
Vrijednost radova u prvom polugodištu 2013. godine veća je za 2,7 posto/FOTOLIA

U zadnjih pet godina Hrvatska je izgubila oko 32 tisuće ili gotovo polovicu radnih mjesta u građevinskom sektoru.

Hrvatska građevinska indsutrija u padu je od 2009. godine, a u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) očekuju da će 2014. biti godina zaustavljanja negativnih trendova.

 

36posto

manja vrijednost je građevinarskih radova u 2013. nego u 2008.

Glavni razlog građevinske depresije leži u usporavanje i manjku investicija u javnom i privatnom sektoru u hrvatskom graditeljstvu, kao i u cijelom gospodarstvu, a iz HGK procjenjuju da najveći dio odgovornosti za ovakvo stanje leži na državi. "U protekloj godini nije bilo investicija, pogotovo onih javnih, iako su bile planirane. Kada se govori o privatnim investicijama, za većinu ekonomskih stručnjaka tu nema dvojbi. Država nije osigurala dobru poduzetničku klimu pa privatni investitori nisu sigurni u povrat uloženih sredstava. Uz to, nisu uklonjene administrativne zapreke kod ishođenja raznih dozvola i suglasnosti.

Za provedbu svega navedenoga potrebno je da cijeli sustav besprijekorno funkcionira, što do sada nije bio slučaj", kažu u HGK. Sve ovo odrazilo se i na poslovne rezultate hrvatskih građevinara koji su bili u vrhu po nelikvidnosti te se tako oko četvrtine ukupnih neizvršenih osnova za plaćanje odnosilo na sektor graditeljstva. U proteklih nekoliko godina, točnije od kraja 2009., hrvatsko graditeljstvo zabilježilo je pad vrijednosti radova od oko 36 posto, dok je ukupni broj radnika smanjen za otprilike 32.000, odnosno oko 43 posto. Iako su i u HGK svijesni da je nezahvalno nagađati što će se dogoditi u budućnosti, navode da postoje naznake za oporavak. Građevinare posebice ohrabruju najave realizacije velikih projekta. Tu se prvenstveno misli na početak radova na novoj Zračnoj luci Zagreb vrijednih 236 milijuna eura, kao i započinjanje projekta Jadrasnko-jonskog plinovoda (IAP) u vrijednosti hrvatske trase od 265 milijuna eura.

 

43posto

manje zaposlenih ima građevinski sektor u odnosu na 2008.

Uz to, pojedini statistički pokazatelji, u odnosu na drastični pad u prethodnim godinama pokazuju promjenu trenda. Primjerice, vrijednost izvršenih radova u prvom polugodištu 2013. godine veća je za 2,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2012. Zatim, ukupna vrijednost novih narudžbi u prvom polugodištu 2013. godine manja je za samo jedan posto u odnosu na isto razdoblje 2012., kao što je i ukupni broj završenih i nezavršenih stanova u prvoj polovici 2013. manji za samo 1,3 posto.

Komentari (19)
Pogledajte sve

@ neo ,

od tebe kao starog građevinca bez posla sam očekivao da ćeš konstatirati da će ova Kukuriku Vlada poduzeti sve da do oporavka građevinaca ne dođe dok su oni vladari Hrvatske.

Nakon večeg PDVa , fiskalizacije , legalizacije , certifikata ,predstečajne nagodbe…..ako se primjeti makar mali oporavak građevinaca oni će opet poćeti priće o oporezivanju nekretnina .


Koji je ovo vec oporavak u zadnje tri godine ? 🙂

cetvrti


Uvijek isti termin "oporavak građevinarstva". Građevina kao struka neće i nije nestala, ono što je bit jest da će nestati tvrtke koje nisu stručne i konkurentne u svom poslu ili su nagomilale dugove da ih više ne mogu podmiriti. Drugi problem je što vodstva tih tvrtki pomoću političkih i drugih veza pokušavaju u građevinu sve trpati u isti koš i na taj način štete perspektivnim kojih ima malo ali postoje.

U 2014. lokalne zajednice ce vjerojatno ulagati vise u infrastrukturu jer ce dobiti nesto novaca od legalizacija. Ali to je samo ova godina. Tako da nekakav kratkorocan oporavak infrastrukturne izgradnje nije nemoguc.

Gradjevinari moraju shvatiti da ova drzava ima ogroman deficit, ogromne strukturne probleme i da su mirovine i drzavne place prioritet. A ne infrastruktura. Moraju traziti posla vani. Trziste nekretnina u UK se izvrsno oporavlja, u Njemackoj takodjer. Vani ima prilika i tamo treba ici.

I to sto ti kazes. Vlada nastavlja sa politikom podrzavanja politicki podobniha, a losih firmi. Sto je jos jedan razlog vise za fokusirati se na strana trzista.

Uvijek isti termin “oporavak građevinarstva”. Građevina kao struka neće i nije nestala, ono što je bit jest da će nestati tvrtke koje nisu stručne i konkurentne u svom poslu ili su nagomilale dugove da ih više ne mogu podmiriti. Drugi problem je što vodstva tih tvrtki pomoću političkih i drugih veza pokušavaju u građevinu sve trpati u isti koš i na taj način štete perspektivnim kojih ima malo ali postoje.

New Report

Close