Zeleno gospodarstvo
Metoda ‘Ulovi - pusti’

Ovakva natjecanja konkretno doprinose očuvanju morskih ekosustava

Pri provođenju zelenog poslovanja ACI je prepoznao značaj Međužupanijskog prvenstva u ribolovu za seniorke metodom ‘Ulovi – pusti’.

PD VL native tim
23. listopad 2024. u 22:00
Natjecateljice su oba dana trajanja natjecanja sudjelovale u ribolovu pet sati/ACI

U kontekstu održivosti i zelenog gospodarstva jedna od najvažnijih tema je zaštita mora i odgovorno upravljanje morskim resursima uz promicanje aktivnosti koje štetu okolišu smanjuju na minimum.

Jedan takav događaj, Međužupanijsko prvenstvo u ribolovu za seniorke metodom “Ulovi-pusti”, održan je 21. i 22. rujna 2024. Natjecanje je organizirao Hrvatski savez za sportski ribolov na moru u suradnji sa Sportskim ribolovnim društvom Zubatac iz Lovrana, a domaćin je bila ACI marina Opatija.

Metoda “Ulovi-pusti” je ekološki održiva praksa u sportskom ribolovu koja se primjenjuje s ciljem promicanja održivog ribolova. Ovu metodu, koja je postala standard u natjecanjima u Hrvatskoj od 2023. godine, uveo je Hrvatski savez za sportski ribolov na moru na svim razinama natjecanja, uključujući regionalna i državna prvenstva.

Metoda se temelji na principu da se ulovljena riba ne zadržava, već se, nakon pažljivog rukovanja i mjerenja, brzo vraća u svoje prirodno stanište. Time se omogućava dugoročna održivost ribljih populacija i pridonosi zaštiti morskih ekosustava. Također, ova metoda pomaže u očuvanju raznolikosti morskih vrsta i doprinosi ekološkoj ravnoteži mora, smanjuje negativan utjecaj prekomjernog ribolova na određene vrste, uključujući zaštićene i nedorasle ribe.

Natjecatelji su obavezni pridržavati se strogo propisanih pravila koja osiguravaju ekološki odgovorno ponašanje. To uključuje pažljivo rukovanje ulovom, korištenje udica minimalne veličine kako bi se izbjegao ulov malih primjeraka, te obavezno vraćanje zaštićenih i nedoraslih vrsta natrag u more. Time se smanjuje štetni utjecaj ribolova na osjetljive vrste i njihove stanišne uvjete.

Ekološki odgovorni sportski ribolov

Metoda ‘Ulovi – pusti’ doprinosi ekološkoj ravnoteži mora te smanjuje negativan utjecaj prekomjernog ribolova.

“Uvijek sam dolazila sa svjetskih prvenstava jako sretna zato što je svaka riba koju sam ulovila poslije nastavila plivati. Od kada je to kod nas, svi smo puno zadovoljniji. Ključno je da se što prije zove suca, da sudac ribu živu stavi na mjericu i da je pusti u more. Na ovaj način svaki natjecatelj kojem je cilj baviti se sportom i natjecati se zasigurno više uživa u strastima ovog sporta znajući da je riba vraćena moru”, izjavila je Marina Mavrinac Matulja, dvostruka svjetska prvakinja, članica ŠRD Zubatac koji je i na ovom natjecanju osvojio dvije medalje, pojedinačno i u timu.

U pojedinačnoj konkurenciji najbolja je bila Željka Marković iz PŠRK Stobreč iz Stobreča, druga je bila Gordana Sikirić iz momčadi ŠRD Zubatac Zadar i treća Višnjica Bakija iz SRD Plomin iz Plomina. U momčadskoj konkurenciji pobijedila je momčad ŠRD Zubatac iz Zadra (Gordana Sikirić i Nikolina Kotlar), drugo mjesto pripalo je PŠRK Stobreč (Željka Marković i Ana Vučetić), dok je treće mjesto pripalo ŠRK Ičići (Sava Dešković i Renata Hlanuda).

Svečana dodjela medalja održana je u restoranu Kvarner u Lovranu na kojoj su prisustvovali i Ivica Škec, direktor ACI marine Opatija te Slobodan Naglić, član izvršnog odbora Sportskog ribolovnog društva Zubatac, a natjecanje je zaključeno ručkom u organizaciji domaćina.

“Posebno smo ponosni što podržavamo ovakva natjecanja koja, osim što promiču sportski ribolov, konkretno doprinose očuvanju morskih ekosustava. Naša dugogodišnja suradnja sa sportskim klubovima i inicijativama, zajedno s kontinuiranom implementacijom održivih rješenja u svim našim marinama, najbolje odražava našu stratešku posvećenost zaštiti okoliša.

Time ne samo da čuvamo prirodne resurse, već i jačamo odgovoran pristup među članovima zajednice, što je ključan dio naših dugoročnih ciljeva održivosti, istaknuo je Ivica Škec, direktor ACI marine Opatija i tajnik ŠRD Zubatac, Lovran.

Kao važan dionik zelene tranzicije te promicatelj održivog poslovanja i razvoja, ACI je prepoznao značaj ovog velikog projekta koji predstavlja jedan od ključnih koraka pri provođenju zelenog poslovanja, baš kao i mnogi drugi koje ACI d.d. provodi.

Marina u Ičićima snimljena dronom/ACI

Visoki standardi poslovanja

ACI se ponosi statusom jednog od prvih velikih hrvatskih kompanija u turističkom sektoru koje je certificirano prema četiri ISO norme, certifikatima ISO 9001 za kvalitetu, ISO 14001 za okoliš, ISO 50001 za energetsku učinkovitost i međunarodnom normom za sustav upravljanja informacijskom sigurnošću ISO 27001:2013. Ovi certifikati osiguravaju visoke standarde usluge i potvrđuju ACI-jev fokus na unapređenje poslovnih procesa i promicanje održivog turizma.

Kompanija je svjesna nužnosti zelene energetske tranzicije i već godinama implementira napredne sustave za racionalno trošenje vode i električne energije u svojim marinama. Mnoge marine opremljene su elektro punionicama za automobile, a planira se i daljnji razvoj i primjena inovativnih energetskih rješenja.

U suradnji s tvrtkom Rudan, ACI je uspostavio racionalizirani način upravljanja potrošnjom električne energije i vode s pomoću IoT sustava koji je omogućio značajne uštede resursa u velikom broju ACI marina.

Inovacija je i Morska škovacera, postavljena u ACI marini Cres, a riječ je o uređaju koji prikuplja plutajući otpad, plastiku, mikroplastiku, deterdžente, ulja i ostale materijale s površine te posljedično sprječava da otpad otpluta na otvoreno more ili padne na dno gdje može naštetiti morskoj flori i fauni.

Plave zastave i ISO certifikati

ACI-jevih više od 20 godina ponosnog isticanja Plavih zastava u cjelogodišnjim marinama predstavlja međunarodno priznanje za očuvanost mora i okoliša. Ove prestižne oznake ne samo da simboliziraju visoku razinu održivog poslovanja, već također ističu prednosti zelene i digitalne tranzicije, čime se unapređuje kvaliteta usluga i proizvoda uz minimalan utjecaj na okoliš.

Očuvanje plemenite periske

ACI aktivno sudjeluje u očuvanju plemenite periske, ugrožene vrste u Mediteranu, koja je masovno izumrla zbog zaraze parazitom Haplosporidium pinnae od 2017. godine. Ova školjka filtrira do dva kubika morske vode dnevno, čime igra ključnu ulogu u ekosustavu. Unatoč razvoju imuniteta kod nekih jedinki, povećane temperature mora dodatno šire zarazu, što zahtijeva hitne mjere očuvanja.

Akcije čišćenja

Jedna od posljednjih akcija čišćenja održana je u ACI marini Skradin, čime je značajno rasterećeno more od otpada. Početkom svibnja i u ACI marini Šimuni na otoku Pagu održana je akcija čišćenja “Plava i zelena čistka”, a tom su prilikom od značajne količine otpada rasterećeni podmorje, obala, ali i sve zelene površine ovoga područja.

Od ostalih akcija čišćenja ističu se one u ACI marinama Palmižana, Šimuni, Supetarska Draga, Milna i Vodice povodom 40. jubilarne godišnjice od osnutka najvećeg lanca marina na Mediteranu. Tijekom akcije u ACI marini Palmižana, marljivi ronioci, dobrovoljci i zaposlenici uspješno su uklonili pola tone otpada, osiguravajući bolju budućnost flore i faune Hvarskog arhipelaga.

S ciljem očuvanja čistoće mora i obale te smanjenja negativnog utjecaja na okoliš ACI d.d. kontinuirano namjerava nastaviti raditi na jačanju svijesti o zaštiti morskog okoliša i efikasnom upravljanju otpadom.

* Sadržaj omogućio ACI

New Report

Close