Poslovna 2024.
Poslovna 2024.

Osječko-baranjska županija prednjači u povlačenju europskih sredstava

Lukić: Kapitalnim projektima i poticajnim mjerama stvaramo bolje uvjete za život.

PD VL native tim
29. studeni 2023. u 22:00
Mato Lukić, novi župan i njegov prethodnik Ivan Anušić/PD

Otkako je sredinom prošlog mjeseca dosadašnji župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić imenovan ministrom obrane i potpredsjednikom Vlade RH, na čelno mjesto Županije došao je njegov prvi zamjenik Mato Lukić. Time Osječko-baranjska županija s novim županom nastavlja već zacrtani smjer gospodarskog rasta i razvoja i tijekom iduće dvije godine.

Gospodarstvo Osječko-baranjske županije proteklih godina bilježi pozitivne poslovne rezultate, u kontinuitetu se smanjuje nezaposlenost, raste broj zaposlenih kao i novoosnovanih tvrtki i obrta.

Krajem listopada na području Osječko-baranjske županije bilo je zaposleno rekordnih 93.409 osoba, što je 496 osoba više nego prošli mjesec, a čak 1953 osoba više nego u listopada 2023. godine. Na dan 15. studenoga 2023. godine na području Županije bilo je aktivno 6154 obrta, što je 635 obrta više nego na isti dan 2022. godine.

Izgradnja novog KBC-a Osijek

Nakon pripreme projektno-tehničke i ostale dokumentacije, osobita pozornost se usmjerava na izgradnju novog KBC-a Osijek, vrijednog više od 270 milijuna eura.

Europski fondovi mijenjaju vizuru Osijeka i Osječko-baranjske županije

U odnosu na 2021. godinu, najveći trend rasta povučenog novca iz EU fondova, u apsolutnom iznosu, imala je upravo Osječko-baranjska županija.

Među završenim strateškim projektima su Regionalni distribucijski centar OBŽ za voće i povrće, sustavi navodnjavanja, Gospodarski centar OBŽ, dva Regionalna centra kompetentnosti srednjih škola u Osijeku, i to Ugostiteljsko-turističke te Elektrotehničke i prometne škole, Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske, izgradnja Srednje škole Donji Miholjac i 10 nastavno-sportskih dvorana, a tu je i niz strateških projekata gradova i općina.

Nakon uspješne energetske obnove 54 školskih i zdravstvenih objekata, među kojima su i tri doma za starije i nemoćne osobe, u djelatnosti školstva Osječko-baranjske županije osobito je važan projekt izgradnje I. gimnazije u Osijeku. Na području zdravstva izgrađena je zgrada Objedinjenog hitnog bolničkog prijema unutar Kliničkog bolničkog centra Osijek, investicija vrijedna 22,5 milijuna eura. Nakon pripreme projektno-tehničke i ostale dokumentacije, osobita pozornost se usmjerava na izgradnju novog KBC-a Osijek, vrijednog više od 270 milijuna eura.

Gospodarski centar OBŽ vrijedan je 9,5 milijuna eura, a sufinanciran je iz fondova EU/PD

Gospodarski centar OBŽ kao generator poduzetničke aktivnosti

Projekt izgradnje prve faze Gospodarskog centra OBŽ, vrijedan oko 9,5 milijuna eura, sufinanciran je iz fondova EU, a s obzirom na veliki interes za prostorom i događanjima realno je očekivati i drugu fazu izgradnje vrijednu 115 milijuna eura. Riječ je o stvaranju velikog poslovnog parka sa više od 70.000 m2 izgrađenog prostora. Slijedi i izgradnja poslovnog tornja kao dodatnog prostora za poslovanje samih poduzetnika, pa i gospodarske komore drugih država koje želimo dovesti u Osijek kako bi pokrenuli gospodarsku suradnju i dolazak investitora.

Dovršeni su i radovi na obnovi osječke Tvrđe, a riječ je o jednom od strateških projekata Grada Osijeka vrijednom 16,9 milijuna eura, od čega je 8,9 milijuna eura bespovratnih sredstava. Na području grada Osijeka provode se EU projekti vrijedni 200 milijuna eura, poput modernizacije tramvajske infrastrukture, nedavno otvorenog podvožnjaka na “Čepinskoj cesti”, izgradnje pročistača otpadnih voda, obnove Zračne luke Osijek, izgradnje luke za rasute terete i drugih.

U Osijeku se gradi i novi objekt s nastavno-sportskom dvoranom I. gimnazije, za sada županijskim novcem, a za daljnje financiranje čeka se natječaj iz NPOO. U novoj zgradi I. gimnazije planirano je 25 razrednih odjela za 610 učenika te 70 zaposlenika od čega 57 profesora.

Foto: PD

“U proteklom razdoblju smo pokazali da se unatoč formalno-pravnim limitima, baš kao i ograničenjima koje određuje visina županijskog proračuna, itekako može stvarati poduzetno i poticajno okruženje za razvoj gospodarstva. Između ostalih aktivnosti, naša županija ima 30 različitih mjera i programa sustavne podrške gospodarstvu, od malih i srednjih poduzetnika i obrtnika do kompanija, subvenciramo kamate na kredite poduzetnika, imamo čak i poticanje poduzetničkih ideja, a osobitu pozornost i interes vlada za naše subvencioniranje kamata na stambene kredite građana.

Tu su i edukacije nezaposlenih i teže zapošljivih osoba i zanimanja, prekvalifikacije, koje usklađujemo s trenutnim potrebama tržišta te se čak 60 posto polaznika zaposli u roku od šest mjeseci. Lako je uočiti da je riječ o projektima čija je vrijednost nekoliko tisuća ili desetaka tisuća eura, dakle skromno za željene i potrebne velike promjene, međutim ako ove godine provedemo edukaciju 100 nezaposlenih osoba i 60 se ubrzo zaposli, to je velika vrijednost i za društvo i osobito za te osobe i njihove obitelji.

U tom smjeru nastavljamo, kako novim fazama ovih projekata tako i novim projektima, među kojima posebno naglašavam ulaganje američke kompanije Jabil. Tvornica se ubrzano gradi, pomažemo im i u educiranju budućih kadrova te vjerujem da će se ostvariti planovi o 1500 zaposlenih u Industrijskoj zoni Nemetin u Osijeku, baš kao i nizu drugih dobrobiti koje donosi ova investicija”, rekao je Lukić.

200

milijuna eura vrijedni EU projekti provode se trenutno na području grada Osijeka

Osječko-baranjska županija je Europska regija sporta 2024. godine

Kako je kraj godine rezerviran za pripremu novog županijskog proračuna, i u Osječko-baranjskoj županije priprema se plan rada za 2024. godinu. Planira se daljnje povećanje ulaganja u područjima gospodarstva, poljoprivrede i obrazovanja, a kako Osječko-baranjska županija iduće godine postaje Europska regija sporta, dodatan naglasak stavit će se i na izgradnju sportske infrastrukture.

* Sadržaj omogućila Osječko-baranjska županija

New Report

Close