Opljačkani RVR prekasno je završio u stečaju

Autor: Saša Paparella , 11. veljača 2014. u 22:00
Prosvjedima su radnici tražili plaće/G. Jakuš/PIXSELL

Radnici su željeli stečaj još 2012., Fina ih omela.

Nagodbeno vijeće Fine obustavilo je postupak predstečajne nagodbe nad tvrtkom RVR iz Zagreba nakon što vjerovnici nisu prihvatili plan financijskoga restrukturiranja.

Fina će podnijeti prijedlog za pokretanje stečajnog postupka u toj zaštitarskoj tvrtki koja se 2007. osamostalila od HŽ-a.Ukupan dug vjerovnicima iznosi 36,5 milijuna kuna. Postupak nagodbe otvoren je 27. lipnja 2013., a zakon propisuje da će se postupak obustaviti ako u najviše 210 dana od dana otvaranja ne bude proveden postupak predstečajne nagodbe. Taj je rok istekao u siječnju, pa RVR ide u stečaj. O događanjima u RVR-u Poslovni dnevnik lani je opširno pisao. Tada su zaposlenici, iako se kroz ESOP program stekli udjele u RVR-u, sami inicirali otvaranje stečajnoga postupka ne bi li od svoje upropaštene tvrtke ishodili barem zadnje tri plaće i otpremnine.

Zaposlenici su tvrdili da je kroz tzv. šuplja dežurstva, gdje jedan zaštitar fiktivno čuva i više raznih lokacija, iz tvrtke u nekoliko godina ukradeno na milijune kuna. Za financijske malverzacije optužili su Željka Mića, direktora RVR-a. Međutim, nakon što je stečajni sudac Mihael Kovačić 13. studenoga 2012. izrekao privremenu mjeru blokade računa, Fina je samovoljno račun RVR-a deblokirala od 15. do 23. studenoga. Time je, kako je kasnije naveo sudac Kovačić, "omogućeno izbjegavanje zakonske obveze o 60-dnevnoj blokadi računa kao stečajnom razlogu", odnosno RVR je nakratko spašen od stečaja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close