Olimpijcima više od pola milijuna eura, Barbari Matić i sportska mirovina

Autor: Mladen Miletić , 13. kolovoz 2024. u 12:47
Zlatna Barbara Matić, splitska džudistkinja, uz 41 tisuću eura nagrade, stekla je pravo i na sportsku mirovinu u iznosu prosječne hrvatske neto plaće/Ivana Ivanović/PIXSELL

Za zlato se plaća 41 tisuća eura, 13 tisuća više u odnosu na Tokio 2021.

Hrvatskim osvajačima olimpijskih medalja, šest pojedinačnih te muškoj vaterpolskoj reprezentaciji, država će ukupno isplatiti više od pola milijuna eura, točnije 542,5 tisuće.

Promjene pravilnika i Zakona o sportu netom uoči Igara u Parizu, a nakon kritika poslije Tokija 2021. da su nagrade u odnosu na neke druge države premale, bio je jedan od prvih poteza resora sporta unutar nove Vlade.

Konkretno, zlata su osvojili džudistkinja Barbara Matić te u veslanju braća Valent i Martin Sinković, kojima je to već treće olimpijsko zlato – svo troje dobili su po 41 tisuću eura koliko po pravilniku pripada osvajačima najsjajnijeg odličja, što je 13 tisuća eura više nego što se 2021. dobivalo za zlatnu medalju.

Vaterpolisti 13 puta 26
Srebrom su se okitili Donna Vekić te hrvatska vaterpolska reprezentacija čijih je 13 igrača, baš kao i osječka tenisačica, bogatije za po 26 tisuća eura svaki. Hrvatskoj su u Parizu pripale i tri bronce, a osvojili su ih Bjelovarčanin Miran Maričić u streljaštvu, Splićanka Lena Stojković u tekvondou i atletičarka Sandra Elkasević u bacanju diska. Svakom od njih po pravilniku pripada po 18,5 tisuća eura.

Od ranije, svaki osvajač zlata za Hrvatsku stječe pravo i na državnu sportsku mirovinu koja se kreće u iznosu od 40 do 100 posto prosječne neto plaće, a Hrvatska je zapravo jedna od rijetkih zemalja koja na taj način vrednuje uspjehe svojih sportaša kad napune 45 godina, što je posebno važno za natjecatelje iz tzv. “malih sportova” u kojima zarade na razini vrhunskih nogometaša mogu samo zamišljati.

Najizdašniji Hong Kong
“Važno je naglasiti da smo zadnjim izmjenama Zakona o sportu to isto omogućili i njihovim trenerima kad napune 55 godina”, istaknuo je još za trajanja Igara ministar Tonči Glavina ističući da zlatni olimpijac sa svim nagradama, dodacima i mirovinom na razini životnog vijeka od države može dobiti i više od pola milijuna eura.

Uz državu, za novčane se nagrade mogu odlučiti i lokalne zajednice iz kojih potječu olimpijci, pa je tako već objavljeno da će Grad Bjelovar, kao i Bjelovarsko-bilogorska županija, nagraditi brončanog Mirana Maričića sa po 10 tisuća eura dok će i njegovo treneru pripasti po tri tisuće eura.

Neke su države puno izdašnije kad je zlato u pitanju, poput Italije koja plaća po 180 tisuća eura, Srbije sa 200 tisuća eura, pa sve do Hong Konga koji će svako zlato nagraditi sa 700 tisuća. No, rijetke su se odlučile na nagradu u vidu sportske mirovine.

Komentirajte prvi

New Report

Close