Hakom uvodi nova pravila. Ograničava se cijena univerzalne usluge interneta

Autor: Tanja Ivančić , 05. lipanj 2024. u 08:18
Predlaže se podizanje osnovne brzina interneta na 14 megabita u sekundi u dolasku, te 1 Mbit/s u odlasku FOTO: Unsplash

HT prestaje biti jedini obveznik pružanja osnovnih telekom usluga.

Usluge interneta i poziva u fiksnim mrežama spadaju u univerzalne usluge koje trebaju biti dostupne svim stanovnicima na području Lijepe naše. Osim tehničke dostupnosti, korisnici imaju pravo na pristupačne cijena univerzalnih usluga, a posebice socijalno ugrožene skupine.

Novim izmjenama Pravilnika predlažu se nova odredbe i po pitanju cijena i brzine interneta. Naime, regulatorna agencija – HAKOM, u javno je savjetovanje proteklog tjedna poslala dokumente koji bi trebali izmijeniti postojeće obveze operatora. Radi se o Pravilniku o univerzalnim uslugama, te o Analizi kakvoće univerzalnih usluga.

Tako se, po novom, predlaže podizanje osnovne brzina interneta na 14 megabita u sekundi u dolasku, te 1 Mbit/s u odlasku, s minimalnom mjesečnom količina besplatnih podataka od najmanje 150 GB. A dodatna novost je što Hrvatski Telekom više ne bi trebao biti jedini obveznik pružanja univerzalne usluge.

Šira baza korisnika ‘socijalnog interneta’

Do sada je bilo 413 korisnika socijalnih paketa, prošireni su kriteriji, a osnovni internet koštao bi 6.77 eura.

Pravo na univerzalnu uslugu imali bi svi oni korisnici koji žive na područjima gdje nema infrastrukture koja im može omogućiti brzinu interneta od 14 Mbit/s, odnosno oni koji komercijalno mogu dobiti veću brzinu ne mogu zahtijevati pružanje univerzalne usluge. Do sada je brzina interneta koja se mora svakom stanovniku omogućiti bila ona od 7 Mbit/s za download odnosno skidanje podataka, te megabit u sekundi u tzv. uploadu.

Jednako tako, novitet je u izmjenama Pravilnika da Hrvatski Telekom više ne bi bio jedini obveznik osiguravanja dostupnosti takvih usluga, već bi to postala i ostala dva telekom operatora koji posluju na nacionalnoj razini. Kriteriji za to su da im je godišnji prihod veći od dva posto, da na određenom području imaju udio od 50 posto pokrivenosti fiksnom mrežom.

Obaveze A1 i Telemacha
Tako bi A1 Hrvatska morao osigurati dostupan internet u 19, Telemach u pet geografskih područja, dok bi HT to osigurao u ostatku od ukupno 572 jedinice, na koje je Hrvatska podijeljena. Usto, naglašava HAKOM, “univerzalna usluga može se realizirati tehnološki neutralno, pa ju je moguće realizirati mobilnom mrežom. Tako da, ako je navedeni operator ujedno i operator mobilne mreže, u mogućnosti je univerzalnu uslugu osigurati i bežično”.

Kada se, pak, radi o cjenovnoj pristupačnosti, HAKOM je zaključio kako su cijene usluge pristupa internetu u Hrvatskoj pristupačne prosječnim potrošačima. Naime, pojašnjavaju u Analizi, Broadband Commission for Digital Development pri Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU) je u svojim ciljevima definirao da cijena osnovnog paketa usluge širokopojasnog pristupa internetu treba biti ispod 2% mjesečnog bruto nacionalnog dohotka (GNI) po stanovniku.

HAKOM će kao regulatorna agencija, na čelu s Tonkom Obuljenom, morati dati suglasnost prije kretanja u primjenu – brži internet bi trebao zaživjeti od 1. siječnja 2025./M. Lukunić/PIXSELL

“U kontekstu Hrvatske, navedeno znači da bi cijena osnovnog paketa usluge pristupa internetu trebala biti ispod 29,21 eura. To nadalje znači da mjesečna naknada za univerzalni paket ne smije iznositi više od 29,21 eura”, stoji u Analizi HAKOM-a.

Posebno se novim izmjenama Pravilnika a temeljem Analize predlažu cijene za socijalno ugrožene stanovnike Hrvatske te se, u ovom slučaju kriteriji i proširuju.

“Na temelju procjene regulatornog učinka, zaključeno je kako mjesečna naknada paketa za socijalno ugrožene za univerzalnu uslugu širokopojasnog pristupa internetu može iznositi najviše dva posto mjesečnog neto dohotka po odrasloj osobi u riziku od siromaštva. Slijedom toga, mjesečna naknada za socijalni paket u RH za univerzalnu uslugu interneta može iznositi najviše 6,77 eura.

Pravo korištenja univerzalnog paketa za socijalno ugrožene vezano je uz već postojeći status socijalno ugroženih korisnika, a za koji korisnici imaju izdane potvrde od mjerodavnih institucija, što im služi kao dokaz ostvarivanja prava, napominju iz HAKOM-a.

Tako, pravo na paket za socijalno ugrožene mogu ostvariti: korisnici zajamčene minimalne naknade, korisnici osobne invalidnine kojemu nije osigurana usluga smještaja ili organizirano stanovanje, korisnici nacionalne naknade za starije osobe, korisnici novčane naknade za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji, korisnik novčane naknade za civilne stradalnike iz Domovinskog rata i korisnici prava na naknadu za ugroženog kupca energenata (ovo pravo mogu ostvariti i članovi kućanstva prethodno navedenih kategorija), predlaže HAKOM.

Šira baza za socijalu
Inače, kako su nam kazali iz HAKOM-a, na kraju 2023. bilo je 413 korisnika univerzalnih paketa za socijalno ugrožene. Do sada su pravo korištenja imali korisnici zajamčene minimalne naknade. “Kao što je prethodno taksativno navedeno, HAKOM je u Analizi kakvoće predložio da se pravo korištenja univerzalnih paketa za socijalno ugrožene ovaj put proširi i na druge kategorije ugroženih korisnika.”, odgovaraju iz HAKOM-a.

Obvezu pružanja univerzalnog socijalnih paketa trebali bi, predlaže se, primjenjivati svi telekom operatori, osim onih čiji je godišnji prihod manji od 2% u ukupnom godišnjem prihodu ostvarenom na tržištu elektroničkih komunikacija, što bi značilo da se to svakako odnosi na nacionalne telekom operatore HT, A1 Hrvatska i Telemach Hrvatska.

Kada se radi o cijenama za univerzalne usluge, HAKOM kao regulatorna agencija, morat će dati svoju suglasnost prije negoli krenu u primjenu. Inače, javna rasprava za oba dokumenta traje do 28. lipnja, a brži internet bi prema prijedlogu trebao zaživjeti od 1. siječnja 2025., kao i primjena predloženih cijena.

Komentirajte prvi

New Report

Close