OECD u Zagrebu: U fokusu korupcija. Sloveniji preporučili porez na nekretnine

Autor: Siniša Malus; Josipa Ban , 12. srpanj 2024. u 06:55
Dok je korupcija tema kojom se OECD trenutačno bavi u Hrvatskoj, u Sloveniji, koja je članica ove organizacije od 2010. godine, tema je porez na nekretnine/Z. Barišin/PIXSELL

Članstvo u Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj traži ispunjenje brojnih kriterija.

U najnovijem gospodarskom pregledu Slovenije Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) savjetuje vladu Roberta Goloba o daljnjim reformama, posebice na području mirovinskog i zdravstvenog sustava, kao i plaća u javnom sektoru.

Izazove vidi i na tržištu nekretnina zbog čega ima i jasnu preporuku – treba snažnije oporezivati nekretnine.

Istovremeno, predstavnici OECD-a ovoga tjedna borave u Hrvatskoj u sklopu provedbe postupka 2. faze evaluacije usklađenosti okvira Hrvatske s OECD-ovom Konvencijom za borbu protiv podmićivanja stranih javnih službenika u međunarodnim poslovnim transakcijama.

Razgovori u tijeku
Prva faza evaluacije usklađenosti domaćeg pravnog okvira za borbu protiv stranog podmićivanja i provedbu Konvencije, čiji je Hrvatska član Radne skupine i stranka Konvencije od kraja prošle godine, radna skupina OECD-a donijela je krajem prošle godine. Krajem ove godine, trebalo bi biti donesena 2. faza evaluacije. Prije nego što bude donesena predstavnici OECD-a razgovaraju s brojnim dionicima u Hrvatskoj na temu.

Prazna petina stanova, 10% vlasnika drži 37%

Oko petina svih stanova u Sloveniji je prazna, a najbogatijih 10 posto vlasnika posjeduje 37% vrijednosti nekretnina.

Dok je korupcija tema kojom se OECD trenutačno bavi u Hrvatskoj, u Sloveniji, koja je članica ove organizacije od 2010., tema je porez na nekretnine. Gospodarski pregled Slovenije 2024. predstavio je prošloga tjedna glavni tajnik OECD-a Matthias Cormann na Brdu kod Kranja.

Kako je rekao, slovensko se gospodarstvo nakon ruske agresije na Ukrajinu pokazalo otpornim na vanjske šokove, ali je oporavak nakon pandemije usporen. Inflacija je smanjena, ali je i dalje visoka, a realni rast plaća nadmašio je produktivnost rada, rekao je. “U zadnjih pet godina slovensko gospodarstvo raslo je brže od gospodarstava zemalja OECD-a i eurozone”, pohvalio je Cormann.

OECD je početkom svibnja Sloveniji za ovu godinu predvidio gospodarski rast od 2,3%, a za iduću od 2,7%. Kao središnji izazov za Sloveniju, koja je članica OECD-a od 2010., ovo izvješće navodi poboljšanje javnofinancijske održivosti.

Cormann je u tom smislu istaknuo troškove povezane sa starenjem stanovništva, posebice mirovina, koje će značajno porasti i s kojima se mora upravljati. Visoko porezno opterećenje rada za radnike s niskim plaćama moglo bi se smanjiti proširenjem osnovice za poreze na potrošnju i povećanjem poreza na imovinu:

“Treba povećati minimalnu dob za umirovljenje i minimalni staž doprinosa potreban za punu mirovinu”. OECD je po prvi put u ekonomski pregled za Sloveniju uvrstio preporuke na području stambenog tržišta.

Ovo tržište karakterizira mala i neadekvatna ponuda, rekao je Cormann predlažući mjere: pojednostavljenje prostornog planiranja, temeljita reforma poreza na imovinu i povećanje ponude socijalnog stanovanja, čime bi se proširile mogućnosti stanovanja, poboljšala mobilnost, a mladim obiteljima i onima bez nekretnina pružila bi se raznolika i mogućnosti održivog stanovanja. Jedno od nužnih poboljšanja je i bolji pristup hipotekarnom financiranju.

Porezne uplatnice
Iako je aktualna Vlada prilikom stupanja na dužnost najavila uvođenje poreza na nekretnine, konkretnih prijedloga za to još nema. Prema podacima statističkog ureda, oko petina svih stanova u Sloveniji je prazna, a vlasništvo je uglavnom koncentrirano među najbogatijima. Kako je nedavno pisao tjednik Mladina, najbogatijih 10% vlasnika posjeduje 37% vrijednosti nekretnina.

Prema važećoj regulativi, vlasnici nekretnina svake godine u svoje poštanske sandučiće dobivaju poreznu uplatnicu. Za stanove i stambene zgrade koji su manji od 160 četvornih metara vlasnici koji u njima imaju prijavljeno prebivalište ne plaćaju ovaj porez, a prvih deset godina plaćanja su oslobođeni i vlasnici novih nekretnina.

Komentirajte prvi

New Report

Close