Odzvonilo plastičnim vrećicama u Hrvatskoj, neke se ipak još smiju koristiti

Autor: Poslovni dnevnik , 04. siječanj 2022. u 10:03
Iznimka su vrećice koje se koriste kao primarna ambalaža za hranu koja nije industrijski zapakirana/S. Strukić/PIXSELL

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja precizirali su kako se zabrana odnosi na kategoriju plastičnih vrećica za nošenje s debljinom stijenke do 50 mikrometara.

S prvim danom 2022. na snagu je stupila zabrana stavljanje na tržište laganih plastičnih vrećica za nošenje.

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja precizirali su kako se zabrana odnosi na kategoriju plastičnih vrećica za nošenje s debljinom stijenke do 50 mikrometara.

Napominju kako je još dozvoljena upotreba vrlo laganih plastičnih vrećica tanjih od 15 mikrometara i koje se koriste isključivo zbog higijenskih razloga ili služe kao primarna ambalaža za rasutu hranu.

”Takve vrećice koje su već stavljene na tržište i trgovci ih imaju na zalihi, moći će se koristiti do isteka zaliha.

Riječ je o kategoriji vrećica koja se u najvećoj mjeri pojavljuje na tržištu, a koja se zbog debljine stijenke najčešće ne može višekratno upotrebljavati, zbog čega onečišćuje okoliš”, pojasnili su napominjući kako se vrećice za nošenje deblje od 50 mikrometara, koje se mogu upotrebljavati više puta i dalje mogu koristiti i prodavati.

U praksi to znači da će biti dozvoljeno plasiranje na tržište vrlo laganih plastičnih vrećica za nošenje na tržnicama, u pekarnicama, ribarnicama… te na mjestima na kojima se prodaje hrana, ali isključivo iz razloga da se u njih stavlja industrijski nezapakirana hrana.

“Vrlo lagane plastične vrećice neće se moći koristiti na prodajnim mjestima u kojima se ne prodaje hrana”, zaključuju.

Komentirajte prvi

New Report

Close