Odzvonilo makinacijama, potkraj ovoga mjeseca startaju nova pravila izvlaštenja

Autor: Suzana Varošanec , 15. svibanj 2014. u 16:48
Relevantna postaje namjena nekretnine prije donošenja lokacijske dozvole/D. Marušić/PIXSELL

Poljoprivredno zemljište na kojem će se realizirati državi važan projekt neće se moći izvlastiti kao građevinsko.

Konačni prijedlog Zakona o izvlaštenju i određivanju naknade u drugom čitanju bit će raspravljen na aktualnoj saborskoj sjednici. Ministarstvo graditeljstva očekuje njegovo usvajanje i stupanje na snagu potkraj ovoga mjeseca, a zainteresirano je zbog svoje Uredbe o procjeni vrijednosti nekretnina.

Dva nova propisa Ministarstva pravosuđa i Ministrstva graditeljstva dolaze, naime, u istome paketu s poantom u jasnoj distinkciji koliko nešto vrijedi zbog izvlaštenja. Ako je, primjerice, riječ o zemljištu u Slavoniji na koridoru za gradnju ceste, nova pravila kažu da će se utvrđivati vrijednost postojećog zemljišta bez ceste. Na taj će se način izbjeći nerijetke makinacije iz prošlosti."Novo rješenje je korektno i onemogućuje malverzacije svih onih koji imaju eventualni deal s poznavateljima projekata u samoj administraciji.

Zahvaljujući insajederskim informacijama prije nego što bi detalji došli u javnost, pojedinci su imali uvid gdje će se kretati trasa. To je bio model za klasično reketiranje države uz pomoć ljudi iz sustava, kojem je sad odzvonilo", kaže naš izvor. Vlasnicima će pripasti naknada u visini tržišne vrijednosti nekretnine koja se izvlašćuje. Utvrđivat će se istodobno s postupkom utvrđivanja pretpostavki za izvlaštenje. Pritom je pravilo da se naknada određuje davanjem zamjenske nekretnine. Ako vlasnik to ne prihvati, ili korisnik izvlaštenja ne može osigurati odgovarajuću nekretninu, naknada će se određivati u novcu prema vrijednostima postojeće nekretnine, pri čemu će ključno biti njezino uporabno svojstvo kao referentni faktor procjene.

Nove upute i uloga Porezne uprave iz Uredbe koristit će procjenitelji i sudski vještaci za utvrđivanje realne cijene koju bi nekretnina postigla prodajom ili zamjenom na tržištu u situaciji kao da nema izvlaštenja. Relevantna tako postaje namjena nekretnine prije donošenja pravomoćne lokacijske dozvole, što znači da se poljoprivredno zemljište na kojem će se realizirati državi važan projekt neće moći izvlastiti kao građevinsko. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

jakovčić,ostojić,još onaj jedan iz istre i ostali su svoje riješili a sad pa nadalje raja svoje će dati za kikiriki i sve po zakonu,bravo

Sudskih vjestaka mi je dosta u zadnje vrijeme. Treba se ici na trzisnu, odnosno tablicnu vrijednost

New Report

Close