Održan domjenak uoči Green Deal Mobility konferencije u Nizozemskoj ambasadi

Autor: Poslovni.hr , 19. rujan 2024. u 16:08
19.09.2024., Zagreb - Domjenak uoci Green Deal Mobility konferencije u Nizozemskoj ambasadi. Photo: Luka stanzl/PIXSELL

Događanje ima i humanitarnu notu jer, iako je sudjelovanje besplatno, svi posjetitelji mogu ostaviti donacije za udrugu Fajter koja pomaže beskućnicima pa će tako prikupljena sredstva biti preusmjerena kupnji najosnovnijih životnih potrepština za socijalno ugrožene Zagrepčane.

Događanje posvećeno održivoj mobilnosti, Green Deal Mobility konferencija, prvi se put i to na tri lokacije održava u Zagrebu, u sklopu Europskog tjedna mobilnosti. Klimatske promjene i neočekivane prirodne katastrofe usmjeravaju gradove ka težnji za nultom emisijom štetnih plinova te pokreću pojedince, tvrtke i znanstvene ustanove da ubrzano pronalaze rješenja za zeleniju budućnost. Stoga je važno da stručnjaci, ali i šira javnost budu upoznati s pravim informacijama koje nas mogu dovesti do održive sutrašnjice.

Konferencija, u organizaciji Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, City Mobilityja i Bird Incubatora, starta sutra od 9.30 sati u Hotelu Zonar, uz plenarnu sjednicu i niz zanimljivih panel diskusija uz teme kao što su e-mobilnost, utjecaj autoindustrije na okoliš, zbrinjavanje baterija, tehnologije bazirane na vodiku te sustavi dijeljene mobilnosti poput javnih bicikala i električnih romobila.

U subotu se pak konferencija seli u najveći AI poduzetnički centar u regiji, popularni Bird Incubator, gdje će ključni govor održati gospodin Baerte de Brey, stručnjak u strategiji izgradnje infrastrukture za hibridna i električna vozila kojega u Zagreb dovodi Veleposlanstvo Nizozemske u Hrvatskoj, a u čijim se prostorima danas odvio i svečani domjenak. Uz eminentne govornike iz područja zelene tranzicije te mnoštvo dinamičnih panel diskusija, stručnu javnost će razveseliti izuzetno zanimljivo natjecanje za startupe iz područja održive mobilnosti.

Na parkingu u sklopu Bird Incubatora posjetiteljima će biti omogućene probne vožnje Decathlon i Nami romobilima uz obaveznu kacigu, a posebnu poslasticu predstavlja mogućnost isprobavanja novih modela automobila među kojima su i Audi Q4, VW ID 7, Škoda Enyaq i Hyundai Ioniq. Avant2go car sharing tim će posjetiteljima omogućiti test sustava najma električnih vozila koji u Zagrebu osvaja sve više korisnika kao vrlo ekonomična i atraktivna alternativa posjedovanju vlastitog vozila. Nakon test vožnji posjetitelji će na licu mjesta dobiti informacije o mogućnostima nabave i osiguranja električnih vozila.

A testiranje vještina na poligonu za sigurnu vožnju, kao i isprobavanje električnih prometala, samo su neke od aktivnosti koje se pripremaju za prvu hrvatsku romobilijadu, a ona se ove nedjelje održava na Jarunu. Program počinje u 10 sati na parkiralištu kod ulaza na poluotok Univerzijade, a vožnja starta u 11. Cilj je potaknuti Zagrepčane na odabir električnih romobila, bicikala, rola, skateboarda i drugih oblika ekološki osviještenog kretanja koji bi, navode organizatori, trebali biti zastupljeniji u prometu.

Događanje ima i humanitarnu notu jer, iako je sudjelovanje besplatno, svi posjetitelji mogu ostaviti donacije za udrugu Fajter koja pomaže beskućnicima pa će tako prikupljena sredstva biti preusmjerena kupnji najosnovnijih životnih potrepština za socijalno ugrožene Zagrepčane. Prijaviti se možete na licu mjesta, neposredno prije početka vožnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close