Od kreditnog rejtinga do sporazuma Fortenove i Podravke – tko su laureati?

Autor: Mislav Šimatović , 17. listopad 2024. u 07:08
Prošle godine po izboru čitatelja gospodarstvenicom godine proglašena je Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke, a priznanje joj je na svečanosti u hotelu Esplanade uručila Ivana Krajinović, CEO Večernji list grupe/D. Puklavec/PIXSELL

Večernji list i Poslovni dnevnik po deveti put biraju lica i događaje godine.

Započeo je deveti po redu izbor gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine, projekt kojeg su 2016. godine zajedno pokrenuli Večernji list i Poslovni dnevnik.

Vrednovanjem pozitivnih primjera kao što su izvrsnost u poslovanju, izvozni uspjeh, otvaranje novih tržišta, pogona i radnih mjesta, stručni žiri nominirao je pet najuspješnijih domaćih poduzetnika i menadžera, kao i pet događaja koji su presudno utjecali na ovogodišnja gospodarska zbivanja.

Glasanje do 12. studenog
Žiri sačinjavaju urednici i novinari najutjecajnijih izdavačkih i televizijskih kuća, kao i čelnici gospodarskih udruženja te dekani ekonomskih fakulteta četiriju najvećih sveučilišnih centara u Hrvatskoj.

Žiri za Majetića, čitatelji za Dalić

Prošle je godine po izboru čitatelja gospodarstvenicom godine proglašena čelnicu Podravke, dok se žiri odlučio za prvog čovjeka DOK-ING-a.

Nakon nominacije od strane stručnog žirija, pet gospodarstvenika i gospodarskih događaja od ponedjeljka, 28. listopada, bit će ponuđeno na glasanje čitateljima Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika. Glasat će se moći do 12. studenoga putem telefonskog poziva, SMS-om ili na internetskim portalima Večernjaka i Poslovnog dnevnika.

Među gospodarstvenicima su ove godine nominirani Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke, vodeće prehrambeno-prerađivačke kompanije, osnivač i predsjednik Nadzornog odbora najveće privatne energetske i logističke kompanije ENNA grupe Pavao Vujnovac, Gordan Kolak, predsjednik Uprave vodeće domaće industrijske korporacije Končar elektroindustrije, Neven Pivac, čelni čovjek Mesne industrije Braća Pivac te Silvio Kutić, osnivač i predsjednik Uprave kompanije Infobip.

Od gospodarskih događaja godine žiri je najviše bodova dao podizanju hrvatskog kreditnog rejtinga na investicijsku razinu, otvaranju velebnog pogona američke kompanije Jabil u gospodarskoj zoni kraj Osijeka, sporazumu između Fortenova grupe i Podravke o preuzimanju poljoprivrednog biznisa, predstavljanju prvog baterijskog vlaka tvrtke Končar elektroindustrija te rekordnoj zaposlenosti na tržištu rada i rekordnom broju stranih radnika.

Gospodarstvenik i gospodarski događaj s najviše sakupljenih bodova bit će proglašeni pobjednicima po izboru čitatelja.

Titulu gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine po izboru stručnog žirija ponijet će najuspješniji i najjači gospodarstvenik i gospodarski događaj u Hrvatskoj, čije poslovanje presudno i na pozitivan način utječu na gospodarska kretanja u zemlji, ali i mijenjaju ustaljenu gospodarsku i društvenu klimu.

Pet osnovnih kriterija
Pri nominaciji i izboru žiri je vodio računa o pet osnovnih kriterija: izvrsnosti u poslovanju, natprosječnim poslovnim rezultatima, uspješnom investicijskom projektu, otvaranju novih radnih mjesta te izvoznom uspjehu.

Prošle je godine po izboru čitatelja gospodarstvenicom godine proglašena Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke, dok se žiri odlučio za Vjekoslava Majetića, čelnog čovjeka DOK-ING-a.

Gospodarskim događajem godine žiri je proglasio ulazak Hrvatske u eurozonu i prelazak na monetarni sustav eura dok su čitatelji odabrali dovršetak 53 milijuna eura vrijednog projekta INTEGRA, riječke farmaceutske kompanije Jadran – galenski laboratorij.

Svečano proglašenje i dodjela nagrada “Gospodarstvenik i gospodarski događaj 2024. godine” održat će se u petak, 15. studenog, u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade Zagreb.

Komentari (1)
Pogledajte sve

<p>Sve hadezenjare u nominacijama, a pobjedu u populusu klikajućih računa sa Sri Lanke i iz Bangladeša, odnosi naprlitana gvozdenka Lopinić koja kupnjom Belja, Vupika i PIK Vinkovaca spašava dupe našem najvećem državotvornom zlotvoru, pardon “dobrotvoru” gosn. Pavi Debeljaku i njegovom političkom meceni, Žmirku (na kriminal) anemičnom.</p>

New Report

Close