Od DOK-ING-ovog simulatora potresa do vatrogasnih dronova

Autor: Domagoj Puljizović , 21. listopad 2024. u 15:05
U sklopu 48. izložbe INOVA posjetitelji su na Zagrebačkom velesajmu mogli proučiti čak 511 inovacija i protutipova sa širokom primjenom/Igor Šoban/PIXSELL

Međunarodna izložba inovacija, prototipova i poslovnih planova obilovala rješenjima primjenjivim u brojnim industrijama.

Održivi višekratni TexWrap načinjen od otpadnih majici i rabljenog jeans materijala kao zamjena za plastičnu foliju kakva se koristi u skladištima, S-WARM sustav za gašenje šumskih požara sastavljen od roja dronova, automatski razvrstavač komunalnog otpada (ARKO), podzemni semafor koji bi umanjio prometne nesreće na križanju Savske ceste i Vukovarske ulice… samo su neki od 511 izložaka koje su posjetitelji Zagrebačkog velesajma mogli razgledati u sklopu 48. INOVE, međunarodne izložbe inovacija, prototipova i poslovnih planova.

Na svakih 100 kilometara
“S-WARM bi uz pomoć velikog broja dronova stacioniranih u avionu na svakih 100 kilometara, dakle, do tisuću njih, od kojih bi svaki u sebi nosio deset litara vode, mogao efektivno poslužiti pri gašenju požara. Prednost dronova je u tome što oni izravno mogu okružiti stablo i ugasiti požar na izvoru vatre, dok ga kanader mora pogađati iz visine te uračunati isparavanje vode.

Također, mogu se puniti na izvoru, jezeru, moru ili u rijeci, biti automatizirani ili na daljinsko upravljanje, pri čemu bi ih u gašenju zbog joysticka mogle koristiti i osobe s poteškoćama”, pojasnio je jednu od tri svoje prijavljene inovacije izlagač Robert Petrušić.

Petrušić: Prednost dronova je u tome što oni izravno mogu okružiti stablo i ugasiti požar na izvoru vatre.

Pažnju mnogih posjetitelja privukao je i DOK-ING-ov edukativni kontejner za simulaciju potresa PEK-001, stvoren u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Hrvatske, a u kojemu su posjetitelji sajma inovacija mogli iskusiti kako je to doživjeti potres do devetog stupnja Mercallijeve ljestvice, zateknu li se u tom trenutku na 20. katu zgrade, kazao je za Hrvatsku radioteleviziju Neven Marković iz Saveza Inovatora Zagreba.

Mladi inovatori Saša Šivak, Maks Blažek i Andrija Radas pod mentorstvom Gorana Ecimovića iz Prve tehničke škole Tesla osmislili su akustičnu vagu, a za koju vjeruju da lako može pronaći industrijsku funkciju.

“Ideja je da naša vaga pomogne ljudima koji ne vide i ne čuju, a funkcionira tako da uz pomoć displeja ispisuje digitalne brojke i kroz zvučnik izgovara težinu objekta koji se stavi na vagu. Za ljude s oštećenim vidom i sluhom ugradili smo displej koji ispisuje Brailleovo pismo. Ideja je da displej funkcionira na redovima releja koji će izbacivati tanke šipke i tako napraviti brajicu. S obzirom na to da se ti releji griju, postavili smo ventilatore koji ih hlade, a oni koji ne trebaju Brailleovo pismo, mogu ga isključiti”.

Široka primjena zvučne vage
Rješenje su, ističe, razvijali kroz cijelu prošlu godinu, a osim u kućnoj upotrebi, akustične vage mogu se postaviti u bolnicama ili pak u udrugama koji pružaju pomoć ljudima s tjelesnim oštećenjima.

“Akustična vaga upotrebu bi mogla pronaći i u industriji. Ljudi koji su slabovidni mogu vidjeti objekte koje trebaju izvagati, izmjeriti, no ne vide ispisane brojke pa im vaga može pomoći izreći težinu”, kazao je Šivak.

Komentirajte prvi

New Report

Close