Obustavljen predstečaj Dina Petrokemije, slijedi Finin prijedlog za pokretanje stečaja

Autor: Suzana Varošanec , 08. svibanj 2015. u 10:40
Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Postupak predstečajne nagodbe nad dužnikom Dina Petrokemija d.d. Proizvodnja, terminali i servis iz Omišlja, inače otvoren još 26. veljače 2013. godine, Financijska agencija obustavila je rješenjem objavljenim 7. svibnja.

Postupak predstečajne nagodbe nad dužnikom Dina Petrokemija d.d. Proizvodnja, terminali i servis iz Omišlja, inače otvoren još 26. veljače 2013. godine, Financijska agencija obustavila je rješenjem objavljenim 7. svibnja. Rješenje je očekivano, a epilog je sudske odluke i u konačnici izostanka potebnih odluka tijela vlasnika, ustvari stečajnih vjerovnika Diokija, matične tvrtke čiji je stečaj otvoren krajem 2013. godine. Time je i formalno prekinuta agonija doslovno jednog od najdugovječnijih postupaka predstečajne nagodbe u kojem su stvorene i nove milijunske obveze. Posebice se to tiče položaja radnika, vjerovnika prioritetnih tražbina koje nisu obuhvaćene predstečajnim zakonom: naime, tijekom ovog upravnog postupka stvoren je veći iznos duga prema radnicima u odnosu na iznos prije pokretanja predstečaja Dine, pa je i po tome ovaj predmet izgleda jedinstven.

Kako kod ove omišaljske tvrtke stečajni razlozi postoje i zbog obveza stvorenih prije predstečaja, ali i nakon njegova otvaranja budući da se nove obveze nisu financirale tijekom predstečaja, sukladno standardnoj proceduri koja se predviđa za slučaj obustave, za očekivati je da će po proteku žalbenog roka Trgovački sud u Rijeci još tijekom svibnja zaprimiti Finin prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad Dinom.

Plan financijskog restrukturiranja za ovu tvrtku iz sastava propale Dioki grupe Roberta Ježića vjerovnici su podržali na ročištu održanom gotovo prije dvije godine, tj. 18. lipnja 2013. S obzirom na rezultate glasovanja, kako Fina navodi u obrazloženju, Nagodbeno vijeće proglasilo je plan prihvaćenim. Nagodba je na riječkom Trgovačkom sudu sklopljena 30. rujna 2013., s time da je potencijalna pravomoćnost zaustavljena žalbom jednog vjerovnika. Na sudsko rješenje kojim se odobrava predstečajna nagodba žalila se Zagrebačka banka. Naime, njezine su tražbine, suprotno volji tog vjerovnika, u planu bile predviđene za konverziju u temeljni kapital tvrtke.

Visoki trgovački sud uvažio je Zabinu žalbu, te ukinuvši rješenje prvostupanjskog suda predmet je vratio na ponovni postupak. U ponovnom postupku, pak, Trgovački sud u Rijeci pozvao je Dinu da dostavi odluku Glavne skupštine o povećanju temeljnog kapitala društva i u skladu s time izmjenu Statuta društva, kao i dokaz da je isto povećanje provedeno. Međutim, dužnik je obavijestio sud da sjednica Glavne skupštine nije niti održana, a iz razloga što vlasnik dužnika o navedenom nije donio odluku. Kako dužnik niti po pozivu nije otklonio utvrđene nedostatke, sud je obustavio postupak predstečajne nagodbe, a kako žalbi nije bilo, tako je Fina i obustavila ovaj postupak.

Komentirajte prvi

New Report

Close