Obrti za dadilje sve popularniji biznis: Liste čekanja kao u vrtićima

Autor: Poslovni.hr , 27. veljača 2024. u 07:59
Foto: Pixabay

Odgajateljica po struci, vlasnica je prvog obrta za dadilje u Bjelovaru. Deset sati dnevno uz još dvije zaposlenice brine se o bjelovarskim mališanima.

Prije 11 godina u Bjelovaru je otvoren prvi obrt za dadilje. Danas ih je ukupno osam jer ih je u nepune dvije godine otvoreno čak pet. Mnogim roditeljima takvi obrti spas jer su liste čekanja za smještajem djece u vrtiće duge. U Bjelovaru bi se trebala graditi četiri nova vrtića pa iako očekuju da će potreba djece za smještajem u obrte biti manja većina ih se ne boji za posao, piše HRT.

Odgajateljica po struci, vlasnica je prvog obrta za dadilje u Bjelovaru. Deset sati dnevno uz još dvije zaposlenice brine se o bjelovarskim mališanima.

“Mi funkcioniramo kao jedna vrtićka skupina. Aktivnosti, svakodnevno idemo u dvorište, provodimo vrijeme na svježem zraku, imaju doručak, ručak, užinu, dnevni odmor”, rekla Tamara Banić, odgajateljica vlasnica obrta za dadilje.

Na listama čekanja za bjelovarske vrtiće najviše je djece jasličke dobi pa ovakvi obrti ublažuju muke roditelja.

“Joj puno nam to znači! Mala se super prilagodila, a bez obrta ne bi mogli. Sami živimo, nemamo baku i djeda”, kaže Marina Orak.

Sedam je godina radila na zamjenama u nekoliko bjelovarskih vrtića jer tada potreba za stručnim kadrom, za razliku od danas, nije bila toliko velika. Stoga je nakon što je na snagu stupio Zakon o dadiljama otvorila ovaj obrt.

“Ima nas trenutno i više obrta i svi imamo posla. Liste čekanja su u svim obrtima kao u vrtićima”, dodaje Banić.

Iako su cijene veće, obrti su puni djece

Sanja je dugo radila kao trgovkinja. Završila je šestomjesečni tečaj za dadilje, odradila praksu i prije dvije godine otvorila ovaj obrt.

“Apsolutno nisam požalila.To su mali, veseli ljudi, puni ljubavi i nikad u životu nisam radila ljepši posao!”, ističe Sanja Golec, vlasnica obrta za dadilje.

Po dadilji u jednom obrtu može biti šestero djece. Izgradnja novih vrtića smanjit će liste čekanja. No, neki se pribojavaju i za obrte, jer njihova je cijena za roditelje veća – zbog manjeg sufinanciranja.

“Grad daje 92 eura, roditelji 146 e što je dosta u odnosu na vrtiće gdje plaćaju 80 eura, a do ekonomske cijene namiruje grad. Dok recimo općine plaćaju 70 posto / što ne znači da je naša ekonomska cijena veća nego u vrtićima”, nastavlja Banić.

“Roditelji zovu svaki dan, da mogu imati više djece bilo bi ih i više, ali evo ne možemo”, zaključuje Golec.

Svi se stoga nadaju jednome – da bjelovarski mališani više neće biti na listama čekanja i da će posla biti za sve!

Komentirajte prvi

New Report

Close