Obrt će se moći prenijeti na bračne partnere i rođake

Autor: Marija Crnjak , 20. veljača 2013. u 12:24
G. Maras (Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL)

Prema novom Zakonu o obrtu kojeg je danas predstavio ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, obrtnicima se ubuduće neće moći raditi ovrha na nekretnini za stanovanje i za obavljanje samostalne djelatnosti, ako je to njihov glavni izvor sredstava za život.

Prema novom Zakonu o obrtu kojeg je danas predstavio ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, obrtnicima se ubuduće neće moći raditi ovrha na nekretnini za stanovanje i za obavljanje samostalne djelatnosti, ako je to njihov glavni izvor sredstava za život. Također, obrt bi se za razliku od aktualnog zakona mogao prenijeti na bračnog druga i krvne srodnike u ravnoj lozi. Također, obrtnici će ubuduće moći ostvarivati prava za naknadu za nezaposlene. Zakon također predviđa i temeljitu reorganizaciju Hrvatske obrtničke komore.

Gordan Maras tvrdi da je novi Zakon usmjeren da donese sigurnost i lakšu poziciju za obrtnike u Hrvatskoj, a kao najvažniju promjenu ističe odgovornost obrtnika za obaveze nastale u obavljanju obrta.

– U posljednje vrijeme događa se da se zbog sitnih dugova plijeni imovina obrtnika, što želimo spriječiti i staviti obrtnike u ravnopravniji odnos s trgovačkim društvima – rekao je Maras.

Prema prijedlogu Zakona, predsjednik HOK-a bi se birao jednom u četiri godine neposrednim glasovanjem,  i tako bi članovi imali veću moć odlučivanja. Predviđa se i uvođenje jedinstvene stope komorskog doprinosa na razini cijele države, a Maras čak predlaže da HOK jednom godišnje podnosi izvješće Saboru o svom radu. "Na taj način bi se utjecalo na transparentnost rada HOK-a, a slično načelo moglo bise primijenjivati i na Hrvatsku gospodarsku komoru", ističe Maras.

U Komori ljuti, tvrde da je Maras degradirao radnu skupinu

Prijedlog Zakona u javnoj raspravi bit će 20 dana, a Maras očekuje da bi mogao biti izglasan u travnju. Ministar također ne očekuje otpore struke, jer tvrdi da je Ministarstvo uvažilo dosta prijedloga HOK-a.

U HOK-u međutim tvrde da ih je ministar Maras danas preveslao, pustivši u javnost verziju Zakona koja nije usuglašena na radnoj skupini, koju je ministar degradirao.

"Danas je bio zadnji rok za dostavu primjedbi HOK-a na tekst prijedloga Zakona,  što smo dogovorili na zajedničkoj radnoj skupini. Ministar Maras je međutim radnu skupnu degradirao i danas predstavio tekst Zakona koji nije usuglašen. Mi smo se sastajali, ali temeljna pitanja nisu usuglašena, kako to tvrdi Maras", izjavio nam je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec. HOK će danas tražiti prijedlog Zakona o obrtu i kad prouči njegov sadržaj, svoje primjedbe će objaviti na konferenciji za novinare u petak, najavljuje Ranogajec.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Svaka čast ministru. Kad se uzme koliko je poštnih poslovnih ljudi, subjekata i obrtnika otišlo u stečaj zbog pokvarenih naručitelja koji ne bi platili dobavljače, d.o.o. se zatvori, otvori drugi i tako redom, jedino obrtnici gube krov nad glavom, onda je bilo krajnje vrijeme da se to donekle izjednači. Kad si obrtnik ne pada ti napamet ostat nekome dužen jer ti zbilja visi sva imovina uz tvoje poslovno poštenje.
A što se tiče Obrtničke komore, neka je ukinu u potpunosti. Parafiskalni namet, kako bi nekolicina koji su tamo došli (zna se kako) imali rijetko dobre beneficije i lagodan život.

ti si bez veze jer očito nemaš pojma o čemu se radi… ispravno si rekao da su obrti vezani za obrtnika (osobu), ali isto tako se često spominje i “obiteljski obrt” što uključuje supružnike, djecu… Nemaš pojma koju traumu moraju proći svi oni obrtnici koji trebaju otići u mirovinu, a žele da njihov posao naslijede djeca. Moraju sklapati fiktivne ortačke ugovore, izmišljati toplu vodu samo zato da njihov mali /veliki obrt nastavi normalno funkcionirati…
Pozdrav svim obrtnicima, temelju hrvatskog gospodarstva!!!

bez veze, obrt je uvijek bio vezan uz kvalitetu rada postojećeg obrtnika tj. vještinu njegovih ruku, njegov talent, njegovu marljivost itd. Prenošenjem obrta na rođake ili suprugu u biti se zavarava dosadašnje klijente jer posao više neće imati nikakve veze s dosadašnjim obrtnikom!!!!
Obrt mora biti vezan uz obrtnika, a tko želi nešto drugo neka osnuje d.o.o. za 10 kn ili d.d. itd.!!!!!

New Report

Close