Novo normalno ide sporo, uz značajno manji promet i skupe troškove opreme

Autor: Marija Crnjak , 11. svibanj 2020. u 22:00
Popuštanje mjera izmamilo je ljude na sunce/MATIJA HABLJAK/PIXSELL

Oko 80 posto lokala u Zagrebu od danas je otvoreno, a isto toliko ugostitelja na Jadranu još je zatvoreno, kaže Marin Medak.

Tko je odmah od ponedjeljka očekivao gužve u kafićima i trgovačkim centrima, prevario se, i čini se da će trebati neko vrijeme da se promet uhoda nakon izlaska iz “lockdowna”.

Većina kafića koje smo jučer ujutro obišli da vidimo kako se snalaze bila je gotovo prazna, s tek pokojim punim stolom, od njih značajno manje postavljenih nego prije pandemije.

Marin Medak iz Nacionalnog udruženja ugostitelja procijenjuje da je u Hrvatskoj jučer otvoreno oko 50 posto ugostiteljskih objekata, ako se uzme prosjek Jadrana i Zagreba.

“Oko 80 posto lokala u Zagrebu od danas je otvoreno, a isto toliko ugostitelja na Jadranu još je zatvoreno, jer nema turista. Tek nakon tjedan dana kad nam Porezna uprava pruži podatke o broju fiskaliziranih računa, znat ćemo kako je prošao početak poslovanja nakon ‘lockdowna’, ali procjene su da promet neće biti dobar, i da će trebati neko vrijeme da se uhoda.

Kinezima je nakon otvaranja također povratak gostiju trajo neko vrijeme, i oni su sad na nekih 80 posto prometa u odnosu na vrijeme prije pandemije. Svakako se može očekivati bar 30 posto manji promet, jer je za toliko smanjen kapacitet, odnosno broj mjesta u objektima”, kaže Medak. Svi kafići koje smo jučer obišli imali su istaknute obavijesti o potrebnoj dezinfekciji ruku i pravilima održavanja razmaka, kao i trgovine u trgovačkom centru Avenue Mall u Novom Zagrebu.

Drže se preporuka

Na ulazu lokala su pumpice s trenutno najtraženijom tekućinom na svijetu, konobari imaju maske ili vizire, ili pak oboje, iako se neki muče s namještanjem. Udaljenost između stolova odmjerena do u centimetar.

30

posto manji promet očekuju ugostitelji, jer im je za toliko smanjen kapacitet gostiju koje smiju primiti odjednom

“Nama je ovako i bolje raditi, da je manje stolova, velik je prostor i kad je natrpano ne stignemo poslužiti od gužve. Klimu ni nemamo, kod nas je ljeti sve otvoreno i provjetrava se, nama je tako i ugodnije raditi. Maske su čudne, treba se možda naviknuti, ali zasad je sve super”, ispričala nam je konobarica iz Vivasa na jarunskoj tržnici koja se veselila poslu.

Jučer ujutro je u kafiću bilo tek nekoliko gostiju, neuobičajeno malo, kažu. Uhodavaju se u ovaj novi ritam, dok pričamo stalno čiste i brišu površine koje su blistave. Iako je jučer bio prvi dan rada trgovačkih centara, ispred Avenue Malla nije bilo gužve, a poluprazno je bilo i unutra. Na Lotusovoj vanjskoj terasi tek nekoliko gostiju, većina udaljenih stolova je prazna, konobari nam kažu da je unutra još praznije.

“Iznenađeni smo što nema ljudi, jako je slab promet, i očito će trebati neko vrijeme da se ovo uhoda. Neki uzmu kavu za van, i dalje ne žele sjesti”, pojašnjavaju konobari, koji trenutno nose vizire, ali kažu da im je jako čudno to nositi i da će se vratiti na masku.

Skupa oprema

Kiruršku masku pod bradom i vizir ima i prodavačica u trgovini odjećom koja kaže da je promet na nuli, niti obilaze, niti kupuju. Redovi su samo pred telekom trgovinama, trgovine s odjećom su praznije nego inače ponedjeljkom, i nikad urednije.

Klima radi u svakoj trgovini u koju smo ušli. Frizeri su imali tjedan dana da se ufuraju u novo normalno. Bio je to naporan tjedan, čini se prema onom što mi je ispričala Sandra Zajec, vlasnica salona Cookie na Kajzerici. Cookie nije otpuštao, ekipa je sva na okupu, drže se uputa Stožera po špagici, i isto takvo ponašanje traže od svojih klijenata.

“Kod nas klijenti oblače šlapice na ulazu, obavezna je maska i dezinfekcija ruku. Ispunjavaju formular, u kojem navode jesu li bolovali ili bili u karanteni ili u doticaju sa zaraženima, te upisuju vrijeme ulaska i odlaska. Mi imamo maske, vizire i jednokratne mantile i ručnike. Sva oprema za zaštitu od Covida će nas za mjesec dana koštati oko 3000 kuna, jer je kutija od 50 maski 360 kuna”, kaže Zajec, koja se svaki dan poslije posla skida pred vratima, stavlja odjeću u vreću, svaki dan pere kosu.

Danas je s radom započeo i njen suprug Zlatko Zajec koji vodi obiteljski kafić Cookie Cafe. Tamo je ostao isti broj stolova s 50 posto stolaca, sa 60 na 30, svi su udaljeni propisno, nema novina, kao ni u frizeraju gdje do daljnjeg nećete moći popiti ni kavu ni da vam ponude, jer morate imati masku.

Komentirajte prvi

New Report

Close