Novi šef financija čisti gubitke Pet Network Internationala?

Autor: Josipa Ban , 17. lipanj 2024. u 22:00
Ivan Boban bio je član Uprave te direktor financija u Vupik plusu, Pik-Vinkovcima plus te Belje plusu, kompanijama iz sustava Fortenove koje se upravo prodaju/PD

Vlasnik Pet centra prije dvije godine bio je druga najbrže rastuća tvrtka u Hrvatskoj; sad je doveo iskusnog financijaša iz Fortenova grupe – Ivana Bobana.

Pet Network International (PNI), poznatiji po Pet centar trgovinama u Hrvatskoj, dobio je novog financijskog direktora. Funkciju koju je duže od pet godina obnašala Martina Babić prvog dana srpnja preuzima iskusni financijaš Ivan Boban, objavili su iz kompanije.

U Pet Network International, koji osim na hrvatskom posluje na još četiri tržišta jugoistočne Europe (Slovenija, Srbija, Rumunjska i Bugarska), Boban dolazi s pozicije direktora financija i računovodstva u Fortenova Grupi.

Velika očekivanja
Usto, Boban je do srpnja 2019. bio član Nadzornog odbora Konzuma, te je bio zadužen za implementaciju nagodbe i restrukturiranja koje se u to vrijeme odvijalo u Grupi.

Bio je, pokazuje njegov LinkedIn profil, i član Uprave te direktor financija u Vupik plusu, Pik-Vinkovcima plus te Belje plusu, i to u periodu od siječnja 2022. do listopada 2023., odnosno u kompanijama koje Fortenova planira prodati kako bi podmirila dug HPS Investment Partnersima, za što se upravo predaju neobvezujuće ponude.

Promjene u vlasničkoj strukturi

Pet centar je 2018. kupila američka Rohatyn Group koja je osnovala PNI i prodala ga 2021.

Iz jednog od najvećih poslovnih sustava u Hrvatskoj Boban odlazi u Pet Network International, poslovni sustav koji upravlja s najvećim maloprodajnim lancem trgovina proizvodima za kućne ljubimce u Hrvatskoj.

Krajem 2022. ova je kompanija akvizirala Zoo Group Stefanov iz Rumunjske i Zvjerinjak iz Hrvatske, a danas upravljaju s više od 200 trgovina u pet zemalja regije. Osim Pet centra u njihovom su vlasništvu Animax, Maxi Pet, Mr. Pet i Dr. Stefanov.

Timo Tervo, izvršni direktor Pet Network Internationala, u priopćenju ističe da će angažiranjem iskusnog i dokazano uspješnog Ivana Bobana dodatno ubrzati širenje i iskoristiti nove poslovne prilike. Hoće li dosadašnja šefica financija Martina Babić ostati unutar kompanije ili odlazi, nismo uspjeli saznati.

“U svojoj novoj ulozi financijskog direktora Pet Network Internationala, Ivan će nadgledati sve financijske aspekte tvrtke, uključujući financijsko planiranje, upravljanje rizicima, vođenje evidencije i financijsko izvještavanje. Njegova je uloga ključna u donošenju strateških odluka i usklađivanju financijskih ciljeva tvrtke s njezinim širim strateškim ciljevima”, kaže Tervo.

U godini kada je akvizirala dvije kompanije PNI je bio druga najbrže rastuća kompanija po prihodima u Hrvatskoj. Prihodi, koji su 2022. iznosili 37,6 milijuna eura, rasli su 2228 posto u odnosu na godinu ranije. PNI je godinu ipak završio s gubitkom od 17,1 milijun eura.

Vlasničko preslagivanje
Lani je PNI ostvario 45,4 milijuna eura prihoda, a gubitak je smanjio na 1,1 milijun eura.

Na ove podatke o gubicima, koje smo preuzeli sa servisa Poslovna Hrvatska i Info.Biz od Fine za 2023. godinu, reagirali su iz Pet Network Internationala tvrdeći da podaci koji smo objavili nisu točni, no nisu naveli je li tvrtka godinu završila s dobitkom ili gubitkom.

Prenosimo njihovo objašnjene.

“Pet Network International Grupu čine Pet Network International i 11 ovisnih društava. Temeljem Konsolidiranog financijskog izvještaja za 2023. godinu, koji još javno nije objavljen, Grupa je ostvarila prihod u visini 197 milijuna eura što je u odnosu na 2022. godinu rast za 18,7%. Prihod prema Konsolidiranom financijskom izvješću za 2022. godinu iznosi 166 milijuna eura. U dijelu teksta kojim spominjete financijske podatke nije jasno odnose li se oni na Grupu ili na PNI Hrvatska. No, bez obzira na koji subjekt se odnosi izneseni podaci nisu točni. Krajem 2021. godine, točnije u rujnu, provedena je akvizicija te izvješće obuhvaća samo 3 mjeseca poslovanja Grupe te stoga podaci nisu usporedivi s 2022. godinom”, reakcija je iz Pet Network Internationala.

Demantiraju i da Ivan Boban preuzima funkciju direktora za financije kako bi sanirao gubitke, već “iz drugih razloga, uključujući njegovo bogato iskustvo i dokazano vodstvo u financijskom sektoru za koje smatramo da je od velike važnosti za daljnje uspješno poslovanje Pet Network Internationala”, ističu.

Pet centar u Hrvatskoj, inače, imao je više vlasničkih prijelaza. Osnovala su ga 1999. tri prijatelja koja su se razišla, da bi kompaniju 2018. kupio američki fond Rohatyn Group. Već 2021. Rohatyn Grupa prodaje PNI A&M Capital Europe, private-equity fondu. Inače, A&M Capital Europe dio je Alvarez & Marsal Capitala (AMC), investicijske firme čiji je dio i konzultantska kuća koja je kratko vrijeme radila na restrukturiranja Agrokora.

Komentirajte prvi

New Report

Close