Novi problemi: U Hrvatsku stiže azijski pijesak

Autor: Poslovni.hr , 26. kolovoz 2024. u 10:26
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Hrvatska je itekako ”šarolika”, kada su u pitanju upaljeni meteoalarmi DHMZ-a ovog ponedjeljka.

Pretežno sunčano, u unutrašnjosti povremeno umjerena naoblaka, a najviša temperatura zraka od 30 do 35 Celzijevih stupnjeva, u gorskim krajevima i malo niža, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za ponedjeljak. Popodne lokalno jači razvoj oblaka i pokoji pljusak praćen grmljavinom moguć je uglavnom u unutrašnjosti Dalmacije i u Slavoniji, a navečer na zapadu zemlje. Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu umjerena i jaka bura, na udare podno Velebita i olujna, a prema jugu u drugom dijelu dana prolazno će okrenuti na sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.

Hrvatska je itekako ”šarolika”, kada su u pitanju upaljeni meteoalarmi DHMZ-a ovog ponedjeljka. Dok za unutrašnjost nisu izdana nikakva upozorenja, područje cijele obale bit će na udaru iznimno visokih temperatura iznad 33°C. Otvoreno more te kninska regija bit će u žutom, gdje se također očekuju visoke temperature, dok će na riječkom području puhati i snažan vjetar. Za sutra se očekuje popuštanje toplinskog vala, te će tek na području Velebitskog kanala biti upaljeno narančasto upozorenje zbog vjetra. 

”Djelomice sunčano, ali ne sasvim stabilno. Uz povremeno više oblaka mjestimične kiše u noći i rano ujutro bit će uglavnom u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj, a popodnevni pljuskovi mogući su i drugdje. Na obali uglavnom suho. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni i sjeveroistočni. Umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, u drugom dijelu dana će slabjeti i prema jugu prolazno okrenuti na sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najniža temperatura između 17 i 22, na moru od 23 do 28°C. Najviša dnevna od 28 do 33°C”, najavljuje DHMZ za utorak.

Inače, veća količina pijeska trebala bi stići ovih dana i na područje Hrvatske. Kako javlja N1, pijesak iz Male Azije prvo bi trebao stići na područje istočnog Balkana, a do sredine tjedna očekuje se da će se nebo zamutiti i na našim prostorima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close