Genijalni Dalmatinac koji je promijenio svijet ribarstva donijet će novu atrakciju svom otoku

Autor: Poslovni.hr , 28. veljača 2023. u 08:49
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Izum mu je donio 1975. godine nagradu za američkog izumitelja godine. Cijeli njegov put od Brača do Amerike bit će predstavljen u novom centru. 

“Kuća od pet dolori” trenutačno je golih zidova i bez krova, no to je budući interpretacijski centar ribarstva koji se gradi u Sumartinu, a posvećen je jednom od najvećih hrvatskih izumitelja Mariju Puratiću.

Power blok ili Puratićevo vitlo, izum koji je promijenio svijet ribarstva, donio mu je 1975. godine nagradu za američkog izumitelja godine. Cijeli njegov put od Brača do Amerike bit će predstavljen u novom centru, javlja HRT.

“Stvaramo jedan turistički proizvod dodatne vrijednosti gdje će biti prezentiran, jer svi znaju za power block, ali ga ne povezuju sa Sumartinom i to će nam pomoći ne samo za turiste nego i naše mlade da znaju tko je on bio i šta je značio za mjesto”, objasnio je Ivan Marijančević, načelnik općine Selca.

Genijalni Dalmatinac do kraja godine imat će impresivan centar sa stalnim postavom posvećen njegovu radu. Na prvom katu nalazit će se prostor s interaktivnim sadržajem gdje će posjetitelj okretanjem Puratićeva vitla mijenjati ribarske sadržaje na postavljenim pločama, dok je potkrovlje zamišljeno kao multifunkcionalna dvorana. U sklopu projekta radi se i spomenik koji će biti postavljen u sumartinskoj luci.

“Ovo je sad idejna skica, nakon toga se odljeva u glini i i onda ćemo naći ovdje jedan on naših najboljih kamena koji se zove sveti Petar koji je najbjelji, za portrete najbolji”, rekao je Lovre Jakšić, akademski kipar.

Kanađani su brod s Puratićevim Power blokom stavili na novčanicu od pet dolara, čime su istaknuli važnost izuma, pogotovo za razvijene ribarske zemlje poput Kanade. Island ga je proglasio počasnim građaninom, a zahvalni su mu i na rodnom Braču. Posao na brodu za koji je prije trebalo 10 ljudi, sada može jednako brzo obaviti samo 5 osoba te je ribarima zauvijek olakšao mukotrpni rad.

“Prije su se mreže dizale na ruke, bilo je za slomiti se, a sad s ovim mi to radimo bez problema. Iako ovim mladima je problem i s ovim raditi”, kazao je Josip Stančić, ribar.

Većinu života proveo je u Americi, no bio je vezan za Brač, gdje je i pokopan. U Sumartin je dolazio često, a kažu kako je govorio da svoj uspjeh duguje lijenosti, a ne pameti.

“Ja sam ga poznavao osobno, puno smo pričali i svaki puta kad bi došao iz Amerike bi posjetio moga oca, iz te velike patnje ribarske rodila mu se ideja da mreža dolazi od gore, a ne iz mora pošto je vidio pomoćnu granu na jarbolu koja je bila za dizanje tereta. On je smislio da bi bilo dobro da tako nešto pomogne u dizanju mreže”, izjavio je Radovan Puratić, ribar i rođak Marija Puratića.

Budući centar smješten je u blizini njegove rodne kuće u Sumartinu, a cijeli projekt financiran je nepovratnim sredstvima Europske unije u iznosu od gotovo 400 tisuća eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close