Novi detalji slučaja. Šestero zaraženih legionelom na Rebru, troje ljudi preminulo je unatrag mjesec i pol dana

Autor: Poslovni.hr , 18. lipanj 2024. u 16:29
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Otkrivaju se novi detalji slučaja zaraze legionelom na KBC Rebro. 24 sata pišu kako je jedan od troje pacijenata zaraženih legionelom preminuo još 4. travnja, za ostale se još ne doznaje kad je nastupila smrt. Na Rebru kažu da sad analiziraju podatke. Zaraženih je bilo ukupno šest

“Jedna je osoba preminula još 4. travnja”, kazao je pomoćnik ravnatelja za kvalitetu Milivoj Novak za 24sata.

“Radimo analizu, sve što vam sad mogu reći jest da smo imali šestero zaraženih, od kojih je troje umrlo. Nitko nije preminuo danas niti jučer”, dodao je.

Svi zaraženi imali su teške komorbiditete i bili su imunokompromitirani, a legionela je drastično pogoršala njihovo stanje, navode u KBC-u Zagreb.

Oglasio se KBC Zagreb, kažu da zaraza legionelom otkrivena krajem travnja:

“Krajem travnja ove godine u imunokompromitirane bolesnice koja je hospitalizirana zbog pneumonije, a zbog pogoršanja općeg stanja i zatajenja disanja premještena na odjel intenzivne medicine, intubirana i strojno ventilirana, izolirana je Legionella iz aspirata dišnih puteva.

Bolesnica je nažalost preminula.

Odmah po dospijeću nalaza obaviještena je nadležna epidemiološka služba Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) uz naputak daljnjih mjera prevencije. Potvrđeno je uredno provođenje “antilegionela programa” od strane tehničke službe i predstavnika HEP-a, uz redovnu zamjenu mrežica “perlatora” na slavinama. 

Nakon toga Legionella je izolirana još kod pet bolesnika koji su hospitalizirani zbog pogoršanja osnovne bolesti, (bolesnici oboljeli od uznapredovalih malignih bolesti, od kojih su nažalost dvije osobe preminule). 

Ne može se sa sigurnošću ustvrditi da je smrtni ishod bolesnika izravno povezan s nalazom Legionelle. 

Prema napucima HZJZ-a izvršena je kontrola vode na svim odjelima i klinikama gdje su bolesnici boravili. Pronađene su male koncentracije Legionelle na nekim izvorima. 

Nakon toga će se pristupiti pasterizaciji vodovodnog sustava cijelog kompleksa bolničkih zgrada na lokaciji Rebro”, stoji u priopćenju KBC-a Zagreb kojeg potpisuje šef Ante Ćorušić.

Epidemije ove bolesti uglavnom su povezane s vodovodom bolnica, hotela i javnih kupališta ili bazena. Uglavnom nema prijenosa bolesti s čovjeka na čovjeka.

Riječ je o atipičnoj upali pluća koja je uzrokovana bakterijom.

Liječi se antibioticima, azitromicinom, kinolonima ili rifampicinom.

Komentirajte prvi

New Report

Close