Darko Pervan, švedski poduzetnik hrvatskih korijena, poznat po ambicioznim projektima i značajnom doprinosu razvoju lokalnih zajednica kroz ulaganja u turizam, drvnu industriju i infrastrukturu, ušao je u novu investiciju u sektoru turizma, a dubrovačkom primorju zahvaljujući tome dodatno će se proširiti ponuda moderno uređenih objekata za smještaj gostiju.
Od 2026. godine jedna od najljepših jadranskih uvala bit će bogatija za hotel i depadansu u naselju Slano, međusobno udaljene 200 metara. Riječ je o dva zasebna projekta, a kad budu dovršeni, postat će dio grupacije Pervanovo u kojoj su već boutique hotel Kazbek, Vila Tereza, Vila Franica, Palača Sunce, Dvorac Ohmučević, Domino u Starom Gradu, Vila Celenga…
Ostaje povijesni izgled
Ukupna vrijednost projekata čija je gradnja započela prošloga mjeseca, procjenjuje se na 28 do 30 milijuna eura, a predviđeni rok gradnje je 24 mjeseca. Inače su prvi projektni planovi za hotel Slano i depadansu Riva II nastali prošle godine.
Drugi spomenuti objekt, smješten uz samu rivu u središtu naselja, bit će zapravo rekonstruirani bivši hotel Kolarin, s tim što će se pri građevinskim zahvatima zadržati povijesni izgled s dodatkom suvremenih detalja, prilagođenih novoj namjeni i propisima. Hotel Slano s četiri zvjezdice, s mogućnošću dokategorizacije na pet, nastaje na zemljištu na kojem do sada nije bilo objekata.
Gradnja oba objekta povjerena je dubrovačkoj tvrtki Alfaplan građenje koja upravo završava i jednu od najvećih investicija ove sezone na krajnjem jugu – rekonstrukciju Maistrina hotela Astarea u Mlinima. Tvrtka s 25-godišnjim iskustvom u uređenju objekata visokog standarda s Darkom Pervanom surađivala je i na njegovim prethodnim projektima.
Hotel Slano će uz restoran s kapacitetom od 152 sjedeća mjesta te smještajni dio sa 76 soba i 4 apartmana, donijeti dodanu vrijednost i s kongresnom dvoranom sa 165 mjesta, uz sportsko-rekreacijske i welness sadržaje u sklopu objekta, a koje će moći koristiti i vanjski gosti. U raspisu projekta pažnju privlače i detalji posvećeni zelenilu, pa su tako u planu i krovovi bogati autohtonim biljem, ali i uklopljenost u okoliš i ambijent dubrovačkog primoraja…
“Ostvarena je jasna veza ulaza za vanjske korisnike restorana, dok se gosti hotela preko recepcije upućuju prema smještajnim krilima hotela ili ozelenjenom perivoju kao središnjoj atrakciji kompleksa. Perivoj je zamišljen kao reminiscencija na tradicionalne dubrovačke parkove, potičući boravak na otvorenom u ambijentu mediteranskog opojnog raslinja.
Ovaj vrt predstavlja najatraktivniji dio kompleksa, s cvjetnim penjačicama i agrumima koji evociraju bogatu tradiciju dubrovačkih ladanjskih vrtova”, navodi se u planu gradnje.
Za Depadansu Riva II uz smještajne jedinice predviđeni su i poslovni prostor, slastičarnica, vrhunski riblji restoran i enoteka u prizemlju, ali i zanimljiva ideja s ribnjakom, spojenim na postojeći samostanski (Svetog Jeronima), a koji se rekonstruira sukladno gabaritima definiranim arheološkim istraživanjem…
Zanimljiv ribnjak
“Ribnjak je planiran kao zidani, uz korištenje kamena koji će preostati rušenjem zapadnog i južnog zida postojeće prizemnice. Na taj način će se osigurati drenaža okolnih vodopropusnih površina i stalni dotok slatke vode. Kroz cijev položenu ispod nove rive bit će spojen i sa morem”.
Prema najavama, ne planira se ograđivanje čestice prema javnim površinama kako bi se omogućilo vanjskim gostima korištenje usluga hotela, ali i urbana integracija hotelske parcele sa tkivom naselja. Općenito, ideja je, kao i kod već postojećih objekata grupacije, ne samo unaprjeđenje turističke ponude u kraju, već i doprinos ekonomskom razvoju lokalne zajednice kroz osiguranje novih radnih mjesta i poboljšanje infrastrukture.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu