Nove obveznice ZGH-a ipak ispod 5% prinosa, cijeni pogodovao IFC

Autor: Jadranka Dozan , 07. srpanj 2023. u 06:01
Nije beznačajno ni što obveznice ZG Holdinga imaju bezuvjetno i neopozivo jamstvo Grada/J. Regović/PIXSELL

Investitori su iskazali ukupno 480 milijuna eura potražnje, što je upola više od ciljanog iznosa izdanja gradske megatvrtke, ali je daleko od ‘jagme’

Zagrebački holding jučer  je upisom novih petogodišnjih obveznica odradio refinanciranje 305 milijuna eura dospijevajućeg obvezničkog duga. Novo izdanje istovjetno je iznosu koji na naplatu stiže idući tjedan. S obzirom na stanje kamatnih stopa na financijskim tržištima cijena, očekivano, nije istovjetna.

Prinos za investitore u novom obvezničkom zaduženju u konačnici je utvrđen na 4,94%, s tim da je kupon, tj. fiksna kamatna stopa nešto nižih 4,90 posto (na postojeće izdanje 3,875).

Zaključenje upisa s prinosom ispod pet posto povoljniji je ishod od donedavnih očekivanja među domaćim tržišnim akterima koji su se vodili nekim nedavnim ulagačkim prilikama na primarnom tržištu obveznica. A nešto povoljnijoj cijeni od očekivane svakako je pridonijelo to što je sa značajnim iznosom ulaganja sudjelovala i Međunarodna financijska korporacija (IFC) iz grupacije Svjetske banke.

Još nije poznato kako je na kraju alociran ukupan iznos upisanih obveznica, ali iz IFC-a su dan prije upisa objavili da u novi dužnički papir ZG Holdinga namjeravaju uložiti do 90 milijuna eura. S tolikim njegovim ulogom ostali (domaći) institucionalni investitori ipak su imali manje prostora za pritiskanje prema višim prinosima.

Povrh referentnog prinosa na državne euroobveznice (3,49%) premija rizika izdavatelja u upisu je utvrđena nešto niže nego što se donedavno računalo (inicijalno je raspon postavljen od 140 do 175 baznih bodova, a na kraju je određen na 145 odnosno 1,45 postotnih bodova).

Dijelom zato, a dijelom i zbog toga što su domaći institucionalni investitori poput velikih fondova ovih dana bili fokusirani i na atraktivan regionalni IPO u energetskom sektoru (rumunjska Hidroelectrica), u upisu nije bilo “jagme”. Knjiga predbilježbi zatvorena je s ukupno iskazanom potražnjom od 480 milijuna eura, što jest upola više od ciljanog iznosa Holdinga, ali u nekim recentnim izdanjima obveznica viškovi potražnje bili su i daleko veći.

Inače, nove obveznice ZGH-a, za razliku od postojećih, specifične su po tome što su povezane s održivim poslovanjem (Sustainability-Linked Bond). To podrazumijeva ispunjenje zadanih vrijednosti dvaju parametara održivosti – konkretno, povećanja  odvojenog prikupljanja komunalnog otpada (s 37 na 58%) i udjela obnovljive električne energije u ukupnoj potrošnji (s 50 na 70%).

Ne ispuni li jedan od tih ciljeva, po dospijeću obveznice (2028.) Holding će morati platiti i jednokratnu dodatnu naknadu od 0,25%, a podbaci li u oba penali se penju na 0,5 posto izdanja.

Zasad nema informacija o tome koliko su u upisu za koje je minimalan iznos upisa bio 15 tisuća eura participirali tzv. mali ulagatelji, ali vjerojatno se radi o zanemarivu udjelu. Uz izostanak marketinških aktivnosti, tome je vodilo i trajanje upisa od samo nekoliko sati, i to uz objavu indikativnog raspona cijene neposredno pred početak upisa.

Doduše, i prilikom upisa prve tranše dospijevajuće obveznice, koji je trajao tri dana, retail investitori na kraju su participirali samo jedan posto. Uz ostalo, širenje baze investitora u tom smjeru ni bankama agentima, koje drže i značajan dio postojećih obveznica, nije u interesu.

Komentirajte prvi

New Report

Close